Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Här hittar du stans mest klimatsmarta menyer

Klimatsmarta menyer. Prospero. Roslagsgatan 21. Erik Wikström, Niklas Näselius och David Arvidsson. 
Prospero satsar på klimatsmarta menyer.

Flygskam, återbruk och zero waste – nu ska alla rädda planeten.
Vi guidar till 10 krogar som satsar på hållbarhet.


Det är äckligt att se
hur mycket som köps
från hela världen
– och sedan kastas.

David Arvidsson,
krögare på Prospero

Läs hela intervjun här:


  1. Sopköket Filip Lundin startade Sopköket som cateringfirma, år 2015 men numera finns även restaurangen Sopköket i Söderhallarna. Här lagar man mat på räddade råvaror och skänker måltider. Adress: Söderhallarna, Medborgarplatsen 3, Södermalm.
  2. Fotografiska Restaurangen på Fotografiska har vid flera tillfällen uppmärksammats för sitt hållbarhetstänk. Här jobbar man klimatsmart genom att sätta växtriket i fokus, använda hela råvaran och undvika matsvinn. Adress: Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.
  3. Gigafood Nyligen slog det veganska kaféet Gigafood upp dörrarna i Stockholmsverken på Södermalm. Hela företagsidéen bygger på hållbarhet vare sig det gäller mat, engångsförpackningar eller leveranser/transporter. Här har alla rätterna WWF:s nya märkning One Planet Plate. Adress: Stockholmsverken, Magnus Laduslåsgatan 10, Södermalm.
  4. Restuarang Volt Finkrogen på Östermalm är KRAV-certifierad. Här tillagas maten med hänsyn till naturen, fokus på säsongens råvaror och hållbarhet.(Krogen stänger för gott den 20 december)  Adress: Kommendörsgatan 16. Östermalm.
  5. Restauranglabbet Frukost- och lunchkrog där gästerna, för att minska svinnet, betalar efter vad maten väger. Utöver själva serveringen fungerar Restauranglabbet även som ett ”living lab” där man undersöker exakt hur hållbart och cirkulärt ett restaurangsystemet kan bli. Adress: Vallhallavägen 79, Östermalm.
  6. Stadshuskällaren Krogen har som ambition att påverka miljön så lite som möjligt, därför utformar de sin meny efter årstiden och säsongens råvaror från skog och mark. Dessutom satsar man på ekologiskt kött och vilt från svenska jägare. Adress: Hantverkargatan 1, Kungsholmen.
  7. Tak Högst upp i Hotel At Six ligger den svensk-japanska krogen Tak där prisbelönta Frida Ronge är köksmästare och kreativ ledare. Restaurangen har sedan länge serverat MSC- och ASC-märkt fisk och nu under våren KRAV-märktes krogen. Adress: Brunkebergstorg 4, City.
  8. Prospero Serverar en fast meny bestående av råvaror i säsong och naturviner. Genom att alla gäster äter samma sak kan de minska matsvinnet, med lite planering. Adress: Roslagsgatan 21, Vasastan.
  9. Växthuset Vegetarisk krog med meny som anpassas efter säsongens råvaror. Dessutom satsar man på biodynamiskt framställda – och uteslutande europeiska – viner. Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm.
  10. K-märkt Här beror priset på maten på hur mycket du äter, dessutom finns ingen meny. Råvarorna köps in efter säsong och tillgång, för att minska matsvinnet hos leverantörerna. Maten kan därför variera från timme till timme beroende på vad som finns. Adress: Karlavägen 100, Östermalm.

Stockholm, Sverige