Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De öppnar hundvänlig krog med latinamerikansk gatumat i Sjöstan

Reynaldo Bautista och Raúl Deza öppnar Loqueria.
Reynaldo Bautista och Raúl Deza öppnar Loqueria.

Hammarby Sjöstad har fått en ny krog som satsar på latinamerikansk streetfood, med särskilt fokus på den peruanska råkulturen.
– Det är ett hästjobb bakom en bra ceviche, säger Raúl Deza som är en av ägarna till nya Loqueria.

ANNONS

För två veckor sedan öppnade Loqueria vid vattnet i Hammarby Sjöstad. Raúl Deza och Reynaldo Bautista som står bakom krogen har båda lång erfarenhet av sydamerikansk matlagning.

Bland annat drev Raúl Deza tidigare den peruanska restaurangen Tumi på Södermalm.

Har drivit peruansk krog på Söder

– Jag var en av dem som tog det sydamerikanska köket till Skandinavien för massa år sedan. När vi öppnade Tumi 2012 var vi lite för tidiga med det peruanska konceptet så det dog ut. Nu känns det rätt i tiden, så det här är lite revanschen, säger han.

På den tiden var råvarorna dyra och inte sällan hände det att de fastnade i kontrollen.

– I dag är allt sådant lättare.

På Loqueria hämtar de främst inspiration från matkulturen i Peru och Mexico, men även övriga Latinamerika.

Kommer inte att försvenska sin ceviche

Här hittas både ceviche och tacos, men även rätter som flamberad oxfilé med rödlök, koriander, soja och aji amarillo, och krämig quinoa med salsa madre och olika majssorter.

– Vår signaturrätt kommer att vara ceviche, den peruanska råkulturen. Den kommer vi att köra utan att försvenska den i smakerna.

Vad är en bra ceviche? 

ANNONS

– Den ska vara gjord på den bästa färska fisken som finns på marknaden. Vi använder oss av sejrygg och i särskilda fall köper vi hälleflundra och filéar på plats. Det är ett hästjobb bakom en bra ceviche, med fonder och chilipastor som bearbetas flera gånger.

Hundar välkomna

Restaurangen har plats för 80 sittande gäster och på sommaren även en uteservering. Och hundar är välkomna året om.

– Jag har själv hund, säger Raúl Deza.

Loqueria ligger på Ljusslingan 24 i Hammarby Sjöstad.

För tillfället har restaurangen öppet för lunch mellan klockan 11.00-14.30 och middagsservering för slutna sällskap på förfrågan, men snart öppnar de upp kvällsservering för allmänheten (håll utkik här).

Fakta

Mer latinamerikanskt

På Birger Jarlsgatan 100 har en krog med inspiration från Peru och Chile och den latinamerikanska ursprungsbefolkningens koppling till moder jord, nyligen öppnat.

Duon i köket på Antu Kitchen, som också äger stället träffades när de jobbade ihop på YUC.

På menyn finns bland annat ceviche, panerad avokado, grillspett med marinerat kohjärta, skaldjurstallrik och chilenska pumpabröd. Viner och traditionella cocktails från Sydamerika samt Chicha morada – hemmagjord blåmajssaft efter ett recept från Inkafolket, fyller dryckesmenyn.

Ljusslingan 24, Stockholm, Sverige