Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han drar igång ölbryggeri på Munkbron

Hans Nyström utanför sin nya bryggeripub på Munkbron i gamla stan
Hans Nyström utanför sin nya bryggeripub på Munkbron.

Hans Nyström drar igång en bryggeripub i Gamla stan.
Med tysk teknik och ett stort intresse för insomnade ölsorter och kemi ska ha fylla sin stora källare med öldrickare.

ANNONS

Minns ni Monks, krogen som bryggde öl och serverade hantverksbärs lite överallt i den här stan. De gick i konkurs och krogarna på Munkbron, Wallingatan och Sveavägen klappade igen.

Hans Nyström vill helst glömma. Han var del av en rättstvist med Monks som pågick i nästan tre år. Det slutade med förlikning och att han fick ta över kontraktet i det rosa Petersénska huset där han nu äntligen kunnat öppna sin bryggeripub.

Pinfärsk bärs på stans bryggerikrogar

Börjar med tusen liter

Stället har redan smugit igång genom att öppna sin ovanvåning, men det är i de för Gamla stan typiska källarvalven som den största delen av ytan ligger.

– I april drar vi igång det första testet här och brygger tusen liter, säger Hans Nyström en onsdagseftermiddag strax efter att de första gästerna hittat in.

Och det är ett under att de gjort det. Krogen har ingen skylt vare sig på dörren, eller utanför huset.

– Det kommer, säger Hans, vi har haft fullt upp med att renovera stället, som ärligt talat var i ett rätt bedrövligt skick.

Testar tysken

Ett nytt kök, ny inredning och rena golv är en start. Men att man just är en pub med pinfärsk bärs är grejen.

ANNONS

I bryggeriet tar stora tyska maskiner upp en stor yta av ovanvåningen och om allt går väl kommer Hans att servera sorter som Wienna Lager och California common. Först måste han bara kolla att grejerna håller för allt humle han vill använda.

Hans Nyström och hans tyska bryggverk.

Hans Nyström, har testat  kemiexperiment, livet som konstnär, modedesigner och har dessutom drivit flipperhall på Olof Palmes gata. Men att brygga öl är det han till sist fastnade för. ”Den perfekta blandingen av kreativitet och begränsning”. Foto: Johan Thornton. 

Fakta

Inte sedan första världskrigets dagar

Wienna lager är ett österrikiskt lageröl som hade ett kort uppsving strax innan första världskriget bröt ut och det blev för dyrt att producera. Det är, ett bärnstensfärgat och smakrikt öl som har lite toner från nybakad kaka, enligt Hans Nyström.

California common beer, eller steam beer, är en lager som du jäst lite varmare än normalt, inte lika varmt som ett Ale jäser utan någonstans mitt emellan. Resultatet blir det bästa av två världar, friskt som en lager, smakrikt som en ale, enligt Hans.

Mycket humle

– Tyskarnas bryggerier är är bäst, men de har ju ingen humle i sina öl nästan. Men jag har byggt till en grej som jag tror löser det. Funkar det med första omgången IPA kan vi brygga vad vi vill sen.

Hans idé är att den öl som de själva brygger i princip stannar i huset. Han räknar med att ungefär hälften av försäljningen ska komma därifrån. Den andra halvan vill han ta in från svenska mikrobryggerier.

I kölvattnet av Monks konkurs

Det närmaste ligger också i en gammal Monkskrog, på Wallingatan, där Hans gamla mentor Charles Cassino brygger öl åt krogen Waza som öppnade våren 2018.

Från köket kommer det serveras enklare rätter, men hur menyn kommer att se ut avvaktar Hans med.

– Jag letar efter en kock nu som kan vara med och styra lite själv också.

Det är en enorm krog, hur ska ni fylla den? 

– Det finns inte så många bryggeripubar i Stockholm, och framförallt inga i gamla stan. Men det är klart att vi måste locka till oss alla Gamla stans besökare såväl som ölnördarna.

Munkbrons bryggeripub ligger på Lilla Nygatan 2 och drar igång den egna bryggeriverksamheten andra veckan i april. Innan dess kan du komma dit och dricka annat öl.

Munkbron, Stockholm, Sverige