Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Han öppnar krogen som Ingmar Bergman stängde

Svanen, en del av krogens och teaterns rekvisita.
Svanen, en del av krogens och teaterns rekvisita.
Taket är orört, precis som det mesta av lokalen som nu öppnas för allmänheten.
Taket är orört, precis som det mesta av lokalen som nu öppnas för allmänheten.

Saurabh Sinha tar över Dramatens krog - i lokaler som varit stängda i över 50 år.
Arvet från svunna tider ska vårdas, mitt bland bubblet på Stureplan.

Det gnistrar i ögonen trots den mulna eftermiddagen. Saurabh Sinha har nyss plockat ut sina nycklar till Dramatens nya krog NeonDämon, som han ska driva tillsammans med Anna Högkil och Markus Alm.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med krog igen, säger Saurabh som bland annat varit nattklubbschef på Berns men som sedan flera år tillbaka arrangerar exklusiva fester runt om i hela världen.

Han fortsätter:

– Men det här gick inte att säga nej till. Kolla in den här lokalen, ingenting slår den, säger han och vänder ut blicken mot de två salarna som i princip stått orörda och varit stängda för allmänheten sedan 1965.

Bergman stängde stället

Dramatens gamla biljettsal med tillhörande krog, där skådespelarna gärna dröjde sig kvar, har alltså stått orörd sedan mitten på 60-talet. Dåvarande Dramatenchef Ingmar Bergmans stängde ner stället med förklaringen att krogen inte höll måttet. Men nu får skådespelarna och personalen på teatern tillbaka sitt vattenhål.

Känd inredning

Allting i lokalen kommer från Dramatens föreställningar. Glasen, stolarna och borden har varit rekvisita. I ett hörn står en vikvägg från Bergmans uppsättning av Aniara och ovanpå en byrå syns en uppstoppad svan som öppnar upp för konversation.

Saurabh Sinha öppnar ny klubb på Dramaten.

Saurabh Sinha framför vikväggen till Aniara.

– Det som är så otroligt med det här stället är att vi kommer att kunna inreda det med vad vi vill ur Dramatens rekvisitaförråd och skapa olika upplevelser för gästerna lite oftare än andra ställen, säger Saurabh.

Passa på innan midsommar

Från och med onsdag 31 maj håller NeonDämon öppet varje dag mellan tisdag och lördag. Efter midsommar kommer stället ta sommarlov och komma tillbaka i höst. Då är det lite andra planer som gäller. Saurabh vill inte specifikt säga vad förändringen är men stället kommer inte vara exakt lika tillgängligt som nu.

Povel Ramels första spelning

Saurabh understryker dock att han och kollegorna verkligen vill ge allmänheten en chans att se och uppleva de här anrika lokalerna innan dess. I förbifarten får vi exempelvis reda på att det här Povel Ramel fick sitt första gig som entertainer när han spelade piano här och arvet och lokalernas historia är viktigt.

Inga mobiler

Tanken är att i framtiden ska mobiltelefoner undanbes, inga DJ:s, inga komplicerade cocktails eller egentligen någonting som annars känns typiskt för området.

– Det där håller alla andra på med. Här vill vi göra någonting annat, något som är en konstrast mot allt annat. Här har vi möjligheten att skapa en lugn kvarterskrog med söderkänsla, eller stämningen från Glen Miller jazz café.

Exakt hur framtiden ser ut är inte helt klart. Saurabh fick tillgång till lokalen i mitten av maj. Sedan har det gått fort att komma hit.

NeonDämon öppnar onsdag 31 maj.

 

Dramaten, Stockholm, Sverige