Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ny krog tar ”pinsa” från Rom till Stockholm

Nicola Perrelli vill visa stockholmarna den avlånga pizzan från Rom på sin nya krog.
Nicola Perrelli vill visa stockholmarna den avlånga pizzan från Rom på sin nya krog.

I februari slog den italienska restaurangen Al Taglio upp dörrarna vid Centralstationen. Här satsar krögaren Nicola Perrelli på "pinsa" en romersk avlång streetfood-pizza.
– Jag är så trött på att folk förstört vår matkultur. Här är alla råvaror italienska, säger han.

ANNONS

Det var efter en resa till Italien för fyra år sedan som krögaren Nicola Perrelli, som själv har italienska rötter, kom på tanken att öppna en restaurang med just pinsa.

Sedan dess har han förvandlat den tidigare tomma lokalen på Centralplan 19 i City till krogen Al Taglio (klippa på italienska) med ett tjugotal sittplatser och knutit till sig en pizzamästare från Napoli.

– Men här gör han pizza från Rom, säger Nicola Perrelli.

Det finns många pinsa-sorter att välja på i disken på Al Taglio. Foto: Sandra Eriksson

Det finns många pinsa-sorter att välja på i disken på Al Taglio. Foto: Sandra Eriksson

72 timmars-jäsning

Romersk ”pinsa”, som faktiskt betyder utdragen pizza, skiljer sig till mer än bara formen, menar krögaren.

Själva degen görs på oraffinerat mjöl och vatten som får jäsa i 72 timmar, därför innehåller pinsa mindre gluten (cirka 30 procent) än vanlig pizza.

– Det är därför den är så lätt att tugga, säger han.

Degen som är gjord på oraffinerat vete har fått jäsa i 72 timmar, den toppas sedan med italienska råvaror av olika sorter.

Degen som är gjord på oraffinerat vete har fått jäsa i 72 timmar, den toppas sedan med italienska råvaror av olika sorter. Foto: Sandra Eriksson

Italienska råvaror

Pinsorna toppas med saker som buffelmozzarella, salami, prosciutto, breasola, tonfisk, gula och röda små tomater.

ANNONS

– Alla råvaror är italienska, det enda som inte är det här inne är vattnet till espressomaskinen, säger Nicola Perrelli och skrattar.

Pinsa-sorterna varierar dagligen, men margarita och veganskt finns det alltid. Dessutom finns ett helt glutenfritt alternativ.

Utöver pizza har Al Taglio italienskt kaffe och choklad – och om ett par veckor finns även gelato.

Utöver pizza har Al Taglio italienskt kaffe och choklad – och om ett par veckor finns även gelato. Foto: Sandra Eriksson

Uteservering med gelato i sommar

När uteserveringen, som har plats för 120 gäster, slår upp dörrarna till våren kommer det också att finnas gelato, vin och öl.

Då planerar Nicola Perrelli även att börja med frukost. Den som är sugen på något mindre kan redan nu köpa mackor på rossetti-bröd från södra Italien.

– Det är många italienare som kommer hit bara för att köpa brödet för det är bara vi som har det, säger Nicola Perrelli.

Al Taglio da Perrelli ligger på Centralplan 19 i City.

Centralplan 19, Stockholm, Sverige