Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu öppnar krogar och kaféer i innerstan sina uteserveringar

Mellqvist Kaffebar sätter upp sin uteservering extra tidigt.
Johan Olsson, Calle Karlsson och Erik Mellqvist utanför Mellqvist kaffebar som sätter upp sin uteservering redan nu.

Lagom till helgen kom beskedet att uteserveringar får öppna tidigare än vanligt under rådande coronakris. Många har varit snabba att agera på stadens beslut, vilket gör att du redan nu kan njuta av vårvädret på flera restauranger och kaféer i stan.
– Det kan vara skillnaden mellan liv och död för oss, säger Calle Karlsson på Mellqvist Kaffebar.

ANNONS

Väderprognosen för resten av veckan ser lovande ut. Flera krogar och kaféer passar också på att öppna sina uteserveringar extra tidigt efter det beslutet från Stockholms stad.

På Rörstrandsgatan i Vasastan håller Mellqvist Kaffebar på att montera upp sin uteservering när Allt om Stockholm går förbi på tisdagen.

– Det kommer att vara klart i eftermiddag. Första etappen kör vi bara grunden, imorgon kommer stora markiser med infravärme också, säger Calle Karlsson.

Med den nya uteserveringen får kaffebaren 60-70 sittplatser extra.

Det kan vara skillnaden mellan liv och död för oss.

Calle Karlsson, Mellqvist Kaffebar

– Det är superbra både för smittspridningen och för oss som litet familjeägt företag. Det kan vara skillnaden mellan liv och död för oss.

Och trots att deras intäkter har sjunkit är Calle Karlsson hoppfull.

– Vi ser ju att vår lilla kaffelucka utanför går bra, det är inne som vi märker störst skillnad. Folk vill vara ute i friska luften och slippa trängas inomhus så jag tror att det här är väldigt bra för oss.

Mellqvist bygger upp sin uteservering.

Mellqvist kaffebar bygger upp sin uteservering. Foto: Sandra Eriksson.

”Verkligen till vår fördel”

På andra sidan St Eriksbron har Kungsholmens Vinbar också dragit nytta av de nya reglerna.

ANNONS

– Jag skickade in ansökan om uteservering redan i fredags när det blev offentligt. Nu har jag tillstånd och sedan i tisdags har vi fått upp uteserveringen, men jag har beställt infravärme också som jag hoppas kommer torsdag eller fredag, säger ägaren Pamela Davies. 

Den nya uteserveringen har 24 sittplatser, uppdelade på 8 bord. 

–Det är jättebra att de tog det beslutet så snabbt. Det är verkligen till vår fördel.

Sedan gårdagens beslut om att endast bordsservering är tillåten, har vinbaren också börjat med bordsbokning för att kunna sprida ut sina gäster i lokalen. 

Pamela Davies på Kungsholmens vinbar.

Pamela Davies på Kungsholmens vinbar. Foto: Ronja Mårtensson

Drar igång extra tidigt

Östermalmskrogen Strandvägen 1 tog glatt emot beskedet och satte upp sin uteservering redan under måndagen.

– Vi har ett väldigt bra solläge här redan nu på vår uteservering, säger restaurangens bokningsansvarige Frida Lindelöw.

Tror du det kan göra att ni får fler besökare?

– Ja, det tror jag. Jag tror folk blir glada av möjligheten att sätta sig på en uteservering redan nu och njuta av solen.

Snaps och grannkrogarna på Medis har haft tillstånd att öppna sina uteserveringar sedan 15 mars. Foto: Sandra Eriksson

Snaps och grannkrogarna på Medis har haft tillstånd att öppna sina uteserveringar sedan 15 mars. Foto: Sandra Eriksson

Medis öppnar tidigt – som vanligt

På Medis har uteserveringarna redan öppet, men det beror inte på stadens nya beslut, utan var planerat sedan tidigare.

De klassiska uteserveringarna vid Medborgarplatsen har haft tillstånd sedan 15 mars och flera har redan börjat. På Snaps har man vidtagit ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen i coronatider.

– Vi har tagit bort alla soffor, så ingen ska trängas. Vi har även gjort stora avstånd mellan borden enligt rekommendationerna, säger Mio Mirovic som jobbar på Snaps.

Kvarnen meddelar att de har jobbat med att montera upp uteserveringen den senaste tiden och hoppas kunna öppna någon gång den här veckan. Anledningen till att det inte redan är öppet är att ”underlaget inte är det bästa just nu”.

Även Mosebacke

Även Mosebacketerrassen öppnar sin uteservering i dagarna. Södra teaterns vd Samuel Laulajainen förklarar att inte heller de påverkats av det nya beslutet.

– Vi kan ha vår uteservering öppet året runt om vi önskar så längre vädret tillåter. Vi kommer att öppna försiktigt med respekt för smittorisken, säger han.

Hur tror du att det kommer bli med besökare redan nu i mars?

– Om vi får fint väder kommer folk ge sig ut, men inte i samma omfattning som tidigare. Det kommer definitivt vara lugnare.

Solnedgång på Mosebacketerrassen. Ett bra ställe för en sundowner

Mosebacketerrassen är ett av stadens mer populära uteställen. Det öppnar redan nu i mars. Foto: Mostphotos.

Mälarpaviljongen öppnar i påsk

Andra har valt att inte tidigarelägga sin uteserveringspremiär. På Josefina på Djurgården planerar man fortfarande att montera upp den stora uteserveringen i april, med öppning i maj.

Mälarpaviljongen hoppas kunna öppna sin verksamhet redan på Skärtorsdagen, enligt en tidigare plan. De uppger även att de håller på att utarbeta förhållningsregler för både personal och gäster för hur de ska hantera problematiken med coronaviruset.

Stockholm, Sverige