Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

6 klassiker med 1484 år på nacken

Tre anrika krogar i stan.
Gyldene freden (1722), Zum Franziskaner (1422) och Operakällaren (1787).

Nya konceptkrogar i alla ära – ibland vill man känna historiens vingslag till ölen och biffen. Vi guidar till sex klassiska Stockholmskrogar som tillsammans har legat 1484 år i stan.

ANNONS

Gyldene freden

Evert Taube hyllas på Gyldene freden, Österlånggatan 51, i samband med avtäckningen av en Taubemedaljong, 16 mars 1950. Foto: Melina Reid och Stockholmskällan

1. Gyldene freden (1722)

Här har kända vetenskapsmän och författare som ­Linné och Swedenborg hållit till. Men det har också varit Evert Taube och Cornelis Vreeswijks favoritställe.

Genom åren har det funnits hemliga gångar in i huset och bovar och banditer har tillsammans med olika krögare och dåtidens kändisar satt sin prägel på den mytomspunna restaurangen.

Efter att målaren Anders Zorn, en av många kända stamgäster genom åren, räddat stället från ekonomisk kollaps i början av 1900-talet renoverade han lokalen från topp till tå i 1700-talsstil. Sedan skänkte han stället till Svenska Akademien som fortfarande dyker upp här i samlad trupp med jämna mellanrum för att äta ärtsoppa. Efter vinterns och vårens kris i akademien kan man fråga sig hur stämningen på den middagen kan vara?

Typisk rätt: Zorns köttbullar.

Pris: Varmrätter 200–380 kronor.

Adress: Österlånggatan 51, Gamla stan.


Allt om Stockholms Krogtestarna äter på Gyldene Freden:

ANNONS


Zum Franziskaner

Zum Franziskaner. Och det gråtande ansiktet över porten till Skeppsbron 44. Foto: Melina Reid

2. Zum Franziskaner (1422/1840)

När regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd 1628 kom kaptenen till Zum för att dränka sina sorger. Ölhallen i Gamla stan har med samma namn, på ett ­fåtal adresser, gått från sjömanskrog (som öppnade år 1422), via lyxrestaurang, till att vara ett bra ställe för bärs och husmanskost med minst sagt anrik historia.

Krogen har legat på samma adress på Skeppsbron sedan 1622. Nuvarande hus är byggt 1910 och har ett gråtande manshuvud som utsmyckning ovanför huvudentrén. Enligt berättelserna ville arkitekten manifestera att hans fru varit otrogen…

Typisk rätt: Bratwurst med surkål.

Pris: Varmrätter 184–289 kronor.

Adress: Skeppsbron 44, City.


Allt om Stockholms Krogtestarna äter på Zum Franziskaner:


Operakällaren

På Operakällaren var sprit och en skorpa den vanliga beställningen om förmiddagarna för dåtidens skådisar. Foto: Melina Reid

3. Operakällaren (1787/1895)

Operakällaren har funnits sedan 1787 men i slutet av 1800-talet beslöt man att riva den gamla operan eftersom den nya tidens verk, av Wagner och Verdi, krävde mer plats. Men krogen hängde med, flyttade in i den nybyggda operan på samma adress och var stam­lokus åt dåtidens konstnärer och inne-människor.

Förr i tiden var källaren betydligt stökigare än nu – sprit och en skorpa var den vanliga beställningen om förmiddagarna för dåtidens skådisar. Och när ägarna snofsade till stället med vita dukar och träpaneler på väggarna ska August Strindberg ha sagt att ”källaren dog och restaurangen föddes”.

Självklart var Zorn stammis även här, känd för att han själv gick bakom baren och blandade till det han ville dricka.

Typisk rätt: Anka från Bresse i Frankrike.

Pris: Fasta menyer 1 050–1 550 kronor.

Adress: Operahuset, Karl XII:s torg, City.


Villa Godthem

Villa Godthem. Och Operasångaren Carl Jakob Johan Uddman (1821–1878). Foto: Melina Reid och Wikipedia

4. Villa Godthem (1897)

Den förra detta privatbostaden och grosshandlar­villan på Djurgården har fungerat som restaurang
i över hundra år. Krogen ska ha fått sitt namn av att villans överviktige ägare, operasångaren Carl Johan Uddman, promenerade hem från Operan och väl innanför dörren utbrast ”Jag har GÅTT-hem”.

Villa Godthem har haft plankstek på menyn sedan 50-talet, det vill säga en köttbit omringad av potatismos som grillats en stund i ugnen.

Typisk rätt: Plankstek.

Pris: Varmrätter 179–359 kronor.

Adress: Rosendalsvägen 9, Djurgården.


Wasahof

Ända fram till 1968 var Wasahof ett ölcafé fram till dess att den nuvarande ägarfamilj tog över. Foto: Melina Reid

5. Wasahof (1899)

På den tiden då Vasastan låg ute på landet byggdes ett litet ölcafé in i bottenplan på de nybyggda husen vid Vasaparken. Från och med 1899 kunde folk få sig ett litet glas långt bort ifrån smutset, suset och duset i city.

Ända fram till 1968 var Wasahof ett ölcafé fram till dess att den nuvarande ägarfamilj tog över och satte skaldjursprägel på menyn. Lokalerna ser dock i princip likadana ut nu som då.

Typisk rätt: Skaldjursplateau.

Pris: Varmrätter 189–298 kronor.

Adress: Dalagatan 42, Vasastan.


Prinsen

Många kulturprofiler har varit stammisar på Prinsen. Foto: Melina Reid

6. Prinsen (1897)

Precis som många andra Stockholmsklassiker så är det de kända gästerna som tycks definiera krogarna de hängt på. Här var bland annat Klas Östergren, Stig Larsson och Carina Rydberg stammisar precis som Fred Åkerström och David Lagercrantz.

Klas Östergren har sagt att Prinsen var hans universitet och historier om Tommy Körberg, Nacka Skoglund och en garderobiär som jobbat på krogen sedan 70-talet ger onekligen en viss krydda.

På väggarna hänger verk av konstnären Lasse Hallberg (som betalade notan med sina tavlor) och den som gillar
serien Arne Anka hittar förlagorna till figurerna på den här restaurangen.

Här har det serverats tyskt öl sedan slutet av 1880-talet och franskinspirerat käk sedan 1950-talet.

Typisk rätt: Wallenbergare på originalrecept från Paris.

Pris: Varmrätter 225–395 kronor.

Adress: Mäster Samuelsgatan 4, City/Östermalm.

Fakta

Kalvlever anglais – en klassiker på menyerna

Förvånansvärt många av stans äldre krogar serverar kalvlever anglais.

Men vad är det egentligen?

Kalvlever anglais är en av de där rätterna som jämt dyker upp på klassiska menyer tillsammans med toast Pelle Janzon, sill och strömmingstallrik och isterband.

Kalvlever anglais består av kalvlever och kapris som steks ihop med bacon och har sina rötter i det franska köket.

Lever stekt med bacon hittar du dock i kokböcker från både USA och Skottland på 1850- och 1860-talen och enligt måltidsforskaren Richard Tellström på Stockholms universitet blev rätten riktigt populär här i stan först på 1920- och 1930-talen.

Toast Pelle Janzon då? Pelle var ingen kock utan en teaterman och operasångare, främst känd för sina komiska roller. Han levde ett kort liv och dog som 44-åring men  hans uppfattning av en go macka har levt desto längre. En toast Pelle Janzon är en toast med oxfilé, löjrom, pepparrot, rå äggula och rödlök.

Ibland sägs det att det är samme Pelle­ som ligger bakom Janzons frestelse. Detta är dock mer av ett rykte.


Stockholm, Sverige