Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Klassiska Tennstopet öppnar igen – men tar det försiktigt

Jimmie Rundqvist, källaremästare på Tennstopet
Källarmästaren Jimmie Rundqvist på Tennstopet som öppnar efter renoveringen.

Krogklassikern stängde för renovering i vintras och skulle ha öppnat igen i april, men på grund av coronaläget flyttade ägarna fram öppningen. Nu är väntan över.
– Det är många stammisar som har hört av sig, så nu öppnar vi igen, säger Jimmie Rundqvist, källarmästare på Tennstopet.

ANNONS

Efter en flytt från Vattugatan i Klarakvarteren, där Tennstopet först öppnade år 1895, slog restaurangen upp dörrarna på Dalagatan 50 år 1965.

Krogen som bland annat är känd för sin årliga surströmmingsfestival (som brukar vara fullbokad samma vecka som platserna släpps) har genom åren fått en stor skara stamgäster.

Gunnar Ekdahl och hans hustru Monica ägde Tennstopet mellan 1976 och 2012. De hänger fortfarande kvar inne på krogen. Foto: Sandra Eriksson

Gunnar Ekdahl och hans hustru Monica ägde Tennstopet mellan 1976 och 2012. De hänger fortfarande kvar inne på krogen som numera ägs av Christian Olsson och Kristofer Sandström. Foto: Sandra Eriksson

När restaurangen, som inte renoverats ordentligt sedan 1990-talet, stängde i vintras var det många som var rädda att stället skulle ändras – men så är inte fallet.

– Vi har bytt ut mattor som hade hål i sig, klätt om trasiga möbler och tagit bort sprickor i taket, berättar Jimmie Rundqvist som sedan ett år tillbaka är källarmästare på Tennstopet.

Tennstopet nyrenoverat

Hål i mattor, trasiga möbler och sprickor i taket har lagats. Foto: Sandra Eriksson

Öppnar delar av restaurangen och uteserveringen

De största förändringarna har skett i andra icke-publika utrymmen, som köket och personalens omklädningsrum.

Matgästerna kommer med andra ord att känna sig hemma när Tennstopet öppnar restaurangens främre delar och uteserveringen den 4 maj.

ANNONS

– Vi brukar ha 85 platser på uteserveringen, nu blir det väl runt 40 när vi har glesat ut bord och stolar, säger Jimmie Rundqvist.

Restaurangen kommer att ha öppet måndag-söndag, men stänga något tidigare om kvällarna och erbjuda en något mindre meny med klassisk husmanskost.

Jimmie Rundqvist, källaremästare på Tennstopet

Källarmästaren Jimmie Rundqvist ser framemot att ta emot gäster igen. Foto: Sandra Eriksson

Nya bakfickan håller fortsatt stängt

Den nya intilliggande bakfickan Tennstopet Grill på Odengatan 74 som skulle ha öppnat i mitten av april håller fortsatt stängt, troligen till efter sommaren.

Men bygget pågår för fullt. Allt om Stockholm fick smygkika på den nya krogdelen som har tre våningar som utöver gatuentrén går att nå genom en gång från huvudrestaurangen.

Tennstopet Grill öppnar efter sommaren

Tennstopet Grill öppnar troligen efter sommaren. Foto: Sandra Eriksson

Dalagatan 50, Stockholm, Sverige