Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Japanskt knegarkäk på menyn när kockduo öppnar krog på Söder

Max Inazawa Westerlund och John Forsell
Max Inazawa Westerlund och John Forsell öppnar pop up-krog i Söderhallarna.

Max Inazawa Westerlund och John Forsell öppnar pop up-krog i Söderhallarna med donburi, japanska bowls med ris och kött eller grönsaker, på menyn.
– Det är en klassisk japansk arbetarlunch, säger Max.

ANNONS

16 juni öppnar en ny japansk krog i Söderhallarna. Bakom stället står kockarna John Forsell från Portal, och Max Inazawa Westerlund som var del av Frantzén-teamet som fick Sveriges första tre stjärnor i Guide Michelin.

Den erfarna kockduon slog sig samman för två år sedan och startade då det japanska krogkonceptet Miyakodori med fokus på kolgrillade spett.

Miyakodori öppnar i Söderhallarna den 16 juni. Foto: Sandra Eriksson

Miyakodori öppnar i Söderhallarna den 16 juni. Foto: Sandra Eriksson

På jakt efter den perfekta lokalen

Kopplingen till den japanska matkulturen kommer från Max Inazawa Wasterlunds mamma. Han bestämde sig tidigt för att lära sig om japansk mat och har arbetat på flera krogar i Japan.

En av dem är en liten yakitori izakaya i Kawasaki, vars namn de fått låna till sin egen restaurang.

– Miyakodori låg nära platsen där min mamma kommer ifrån så jag gick dit mycket som barn. Sedan reste jag tillbaka som vuxen och tjatade mig till en praktikplats där, berättar han.

Här hemma har de bedrivit cateringverksamhet och gästspelat på andra krogar i Stockholm i väntan på att hitta den perfekta kroglokalen.

– Sedan slog coronapandemin till och all cateringsverksamhet avbokades. Vi var tvungna att göra någonting, berättar John.

ANNONS

En variant av donburi kallad Gyudon med skivad entrecote, enkoisvamp och lök bräserad i tare, en galze på kombu, mirin och soya. Foto: Pressbild

En variant av donburi kallad Gyudon med skivad entrecote, enkoisvamp och lök bräserad i tare, en galze på kombu, mirin och soya. Foto: Pressbild/Miyakodori

Pop up i Söderhallarna

När de blev erbjudna att ta över Södermanna Vegetariskas lokaler i Söderhallarna under några månader var det bara att köra. För någon vecka sedan fick de tillträde till lokalen.

– Vi älskar maten i Japan, men det vi verkligen vill ta med oss är den varma familjära känslan man får där. Vi har slipat ner bänkarna och byggt en bardisk, men vi har försökt återanvända så mycket som möjligt. Det är något fint i det, säger John.

Eftersom det saknas ventilation för en kolgrill satsar de här på japanska donburi. Maträtten består av nykokt ris som toppas med nötkött, kyckling, fisk eller grönsaker och serveras i en djup skål.

Den japanska buljongen dashi görs på torkad tonfisk och sjögräs. Foto: Sandra Eriksson

Den japanska buljongen dashi görs på torkad tonfisk och sjögräs. Foto: Sandra Eriksson

Soja, mirin och sake

Den japanska buljongen dashi, som görs på sjögräs och torkad tonfisk, är en av de grundläggande smaksättarna ihop med soja, mirin och sake.

– Donburi ligger mig varmt om hjärtat. Det är traditionell japansk husmanskost, riktig comfort food, säger Max.

Miyakodori kommer att erbjuda fyra varianter av rätten, som skiftar över tid. På dryckessidan inväntar de alkoholtillstånd, tills dess erbjuder de hantverkssoda tillverkad på bergsvatten från Kyoto och frukt.

– De är häftiga som måltidsdryck, för de är inte alls söta, säger John.

Från och med 16 juni, 2020, och fem månader fram hittas Miyakodori i Söderhallarna. 

Max Inazawa Westerlund och John Forsell.

Max Inazawa Westerlund och John Forsell. Foto: Sandra Eriksson

Söderhallarna, Medborgarplatsen, Stockholm, Sverige