Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De öppnar krogen Pas D’Art i Wienercaféets gamla lokaler

Daniel Güven. Theodor Stefanidis och Filip Güven på Pas D'Art.
Daniel Güven. Theo Stefanidis och Filip Güven på Pas D'Art.

Wienercaféet har förvandlats till den franska bistron Pas D'Art. Här satsar man på fransk kokkonst, tolkat i svenska råvaror och en service utöver det vanliga.
– Vi vill ta finmaten till folket, säger Filip Güven.

ANNONS

Blå plast täcker ännu fönstren till lokalerna på Biblioteksgatan som har totalrenoverats från grunden. I slutet av augusti tackade anrika Wienercaféet Anno 1904 för sig och nu har det blivit dags för Brasserigruppen att sjösätta sin nya satsning Pas D’Art på samma adress.

Det är inte första gången bröderna Güven gör om Wienercaféet. För sex år sedan rev de ut allt och gjorde om stället till ett kontinentalt kafé – med bakelser, bagerivaror, enklare lunch och bubbel.

– Det var populärt i början, men det gick inte att få upp lönsamheten. En lokal med det här läget ska inte vara tom när man går förbi vid klockan 18 och det är fullt med folk överallt annars på Stureplan. Jag tror att det andades alldeles för mycket kafé, säger Filip Güven.

Pas D'Art har inspirerats av krogar som Anabel's, The Ivy och Sexy Fish i London.

Arkitekten bakom Pas D’Art har tidigare arebetat med krogar som Anabel’s, The Ivy och Sexy Fish i London. Foto: Sandra Eriksson

Ingen konst

Den här gången tar de inga chansningar med namnet, ingen ska längre missta stället för ett kafé. Med det sagt kommer gästerna fortfarande kunna avnjuta café gourmand (en kaffe och tre smakbitar av efterrätter eller kakor), men även frukost, lunch och middag, samt drinkar i cocktailbaren.

– Vi vill fortfarande servera bakverk och bullar, men vi vill att stället ska leva oavsett tid på dygnet. Därför började vi med att byta namnet, säger Daniel Güven.

Pas d’Art betyder ”ingen konst” på franska och kan kopplas till kökets avslappnade inställning till hantverket. För konst är det ingen brist på, lokalen vars interiör andas art déco är full med tavlor på väggarna.

Inspirerades av London, Berlin och Paris

Gästerna som kliver in genom entrén möts numera av en rund bar som överblickas av en balkong en trappa upp. Längre in där bageriet tidigare låg väntar en matsal som för tankarna till krogar som Anabel’s och The Ivy i London, med runda bord, mjuka stolar och soffor i röd sammet, och guldiga väggar med fågel- och naturmotiv.

ANNONS

– Den yttre bardelen blir lite stökigare, den inre blir mer av en restaurang. Sedan hoppas vi att folk sitter kvar efter klockan 23 och dricker och pratar med varandra, säger Filip Güven.

Inspirationen har de hämtat i London, Berlin och Paris där de besökt över 200 olika krogar de senaste två åren.

Wienercaféet har förvandlats till Pas D'Art.

Wienercaféet har förvandlats till Pas D’Art. Foto: Sandra Eriksson

Michelinbelönad kock bakom menyn

– Deras krogar är på en helt annan internationell nivå. Vi ville att vår krog också skulle ge en känsla av komfortabel lyx, säger Daniel Güven.

Utmaningen blev att skapa en restaurangupplevelse av hög kvalitet och samtidigt gör det folkligt och prisvärt.

– Vi har aldrig haft någon renodlad fransk bistro. Fransmännen är duktiga konditorer, bagare och har hjärtat i matlagningen. Vi ville göra franskt på ett annorlunda sätt.

Resultatet blev en meny bestående av 24 rätter, varav hälften byts ut månad för månad efter säsong, skapad av den Michelinbelönade krögaren Michael Spiridon.

Här satsar man på snacks, egentillverkad chark, grönsaksbaserade mellanrätter, samt klassiska varmrätter på svenska råvaror från småskaliga producenter, tillagade på franskt vis. 

Theodor Stefanidis, Daniel Güven och Filip Güven utanför Pas D'Art i korsningen Mästersamuelsgatan/Biblioteksgatan.

Theo Stefanidis, Daniel Güven och Filip Güven utanför Pas D’Art i korsningen Mästersamuelsgatan/Biblioteksgatan. Foto: Sandra Eriksson

”Vill ta finmaten till folket”

Bland signaturrätterna hittas bland annat en spenatravioli fylld med oxkind, serverad med en tung rödvinssås och en ostsås, en klassisk råbiff och till lunch bovete-crêpes.

– Vi vill ta finmaten till folket, säger Filip Güven.

Bröderna betonar också vikten av helhetsupplevelsen och den sitter i detaljerna.

– Maten, musiken, miljön och värdskapet ska sitta. Servicen är a och o, vi ska jobba stenhårt med det, säger Daniel Güven.

Restaurangen har plats för 125 sittande gäster, till våren tillkommer även 60 platser på uteserveringen.

Den 6 december slår Pas D’Art upp dörrarna för allmänheten på Biblioteksgatan 6-8.

Biblioteksgatan 6-8, Stockholm, Sverige