Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Matfestivalen Smaka på Stockholm satsar på zero waste

Anders Sewerin och Paul Svensson, Smaka på Stockholm
Anders Sewerin, grundare av Smaka på Stockholm, och krögaren Paul Svensson.

Käka mat från 40 restauranger och foodtrucks på matfestivalen Smaka på Stockholm i juni. Det här året ligger fokus på framtidens mat och zero waste.
– Matsektorn måste bli bättre på mat för framtiden och vi själva måste bli bättre på att veta vad som är bra för oss och planeten, säger Anders Sewerin, som är grundare till Smaka på Stockholm.

ANNONS

Sedan starten för 28 år sedan har festivalen Smaka på Stockholm fokuserat allt mer på framtidens mat.

Den 5-9 juni är det dags igen och då tar man det steget längre och blir en zero waste-festival med räddad mat från butiker och grossister.

40 restauranger och foodtrucks

På plats finns närmare 40 restauranger och food trucks samt landets främsta kockar, bagare och mathantverkare. Däribland Paul Svensson, som driver Fotografiskas resturang, som på senare år har startat flera projekt för ett minskat matsvinn.

– Vi drivs väldigt mycket av hållbar utveckling inom gastronomin. Det kanske mest ohållbara som finns är att slänga producerad mat. Vi vill visa vilka möjligheter det finns att lösa den problematiken. Det gäller egentligen att inte titta så mycket på ytan, utan vara nyfiken på innanmätet, säger Paul Svensson.

Kyldisk med räddade råvaror

På årets festival kommer kockarna därför att ha tillgång till en stor kyldisk med räddade råvaror att använda för matlagning på scen och i workshops.

Även krogar och foodtrucks på festivalen kommer att skapa alla tillbehör till sina menyer på räddade ingredienser.

Dessutom kommer mat som finns kvar på kvällen att säljas via maträddarappen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.

ANNONS

Mat och teknik

Mat och teknik får också större utrymme, Foodtech Village Live återuppstår för tredje året och växer i år till fyra paviljonger som alla får olika teman.

Där kan besökare möta entreprenörer och uppleva innovationer inom framtidens mat för hälsa och hållbarhet, stadsplanering samt zero waste.

– Vi försöker göra en festival som ligger i tiden och motsvarar stockholmarnas förväntningar på framtid och nyheter. Matsektorn måste bli bättre på mat för framtiden och vi själva måste bli bättre på att veta vad som är bra för oss och planeten, säger Anders Sewerin, som är grundare till Smaka på Stockholm.

Smaka på Stockholm pågår den 5-9 juni 2019. 

Kungsträdgården, Jussi Björlings allé, Stockholm, Sverige