Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Museikrog satsar på nytt brödöl – skapas genom cirkulär process

Fotografiska och Nya Carnegiebryggeriet går ihop och skapar cirkulärt öl.
Fotografiska och Nya Carnegiebryggeriet går ihop och skapar cirkulärt öl.

Allt fler krogar ägnar sig åt olika saker för att minska matsvinnet. Nu har Fotografiska och Nya Carnegiebryggeriet slagit sina påsar ihop och skapat ett cirkulärt öl.

ANNONS

Redan förra året gjorde det återvunna ölet en stark entré på stans krogar. Krogkedjan Urban Deli var tidiga med att lansera ett brödöl, där bärsen bryggts på ett sätt där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd.

Helt cirkulär process

Bryggeriet Stockholm Brewing och restaurangen The Farm i Frihamnen tar sig an svinnproblematiken från andra hållet. De matar nämligen sina får och kor på gården med avfall från ölproduktionen och när det är dags slaktar de boskapet och serverar köttet på restaurangen.

Men när Fotografiska med krögaren Paul Svensson i spetsen nu lanserar det nya ölet Echo med Nya Carnegiebryggereit är processen helt cirkulär.

Bröd blir till öl – som blir till bröd

Här tas brödresterna i bageriet, restaurangen och kaféet tillvara och blir till öl istället för att slängas. Just Echo, som är en belgisk blond öl, bryggs på överblivet surdegsbröd.

Men det slutar inte där. Draven (en biprodukt vid öltillverkning vars utgångsmaterial är sädesslag) som blir över vid lakningen (ett annat moment i bryggprocessen) torkas och blir till nytt mjöl som Fotografiska sedan bakar nytt bröd av.

Cirkeln är så att säga sluten, helt enligt museikrogens zero waste-filosofi.

– Vi på Fotografiska jobbar alltid med att använda hela produkten och vi ser restprodukter som ny råvara, säger Paul Svensson.

ANNONS

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige