Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ny vinbar på Norrmalm satsar på druvor från vinets vagga

Amfora Vinbaren
Rozbeh Javid har öppnat vinbar.

Naturvin har de senaste åren blivit populärt i Stockholm. Nu har restaurangägaren Rozbeh Javid öppnat nya Amfora Vinbaren. Där satsar han främst på naturligt framställda amforaviner från Georgien och Armenien.
– Här bestämmer naturen helt över vinet, säger han.

ANNONS

Inne på den lilla vinbaren Amfora häller Rozbeh Javid upp tre glas vin av olika druvsorter. Vätskan i glasen är grumlig, eftersom att vinerna inte är filtrerade, men smakar ljuvligt.

– Jag vill presentera de här vinerna för det svenska samhället, säger krogägaren som under flera års tid utforskat mat- och vinkulturen i det gamla persiska riket.

Han driver sedan flera år tillbaka den persiska krogen Shahrzad på Regeringsgatan och har nu öppnat Amfora Vinbaren, med 24 sittplatser, intill.

Rozbeh Javid har startat nya Amfora Vinbaren på Norrmalm. Foto: Sandra Eriksson

Rozbeh Javid har startat nya Amfora Vinbaren på Norrmalm. Foto: Sandra Eriksson

Uråldrigt sätt att göra vin

Här fokuserar Rozbeh Javid på naturviner, särskilt sådana som framställts i amfora (även kallad qvevri), ett tvåörat kärl.

– Den här tekniken har använts i närmare 8 000 år och har sitt ursprung i Persien och området runt Kaukasus, säger han.

Processen går till som så att druvorna, med skal och stjälkar, pressas (förr i tiden med fötterna) och läggs ned i amforan där jäsningsprocessen sätter i gång.

Efter några dagar rör man om och ungefär tre månader senare har alla rester sjunkit ner till botten och vinet lagt sig i toppen.

ANNONS

På den nya vinbaren finns cirka tjugo olika amforaviner att välja på.

På den nya vinbaren finns cirka tjugo olika amforaviner att välja på. Foto: Sandra Eriksson

Viner från Georgien och Armenien

I baren finns ett tjugotal amforaviner som Rozbeh Javid har samlat på sig sedan han fick idén om att öppna vinbar för tre år sedan.

Vinerna har främst importerats från Georgien och Armenien där hela processen fortfarande görs på traditionellt vis.

– Sedan har vi några från bland annat Italien, Portugal och Spanien som lagrats i amfora, säger han.

I dag finns nämligen inte vin i Iran.

– Åtminstone inte som är tillgängligt för allmänheten, förklarar Rozbeh Javid.

Han har trots det några viner från persiska vinmakare, som odlar sina viner på andra platser än sitt hemland, de görs dock inte i amforor.

Smårätter på menyn

Som tilltugg till vinerna finns pizza, ost och chark från Italien samt persiskt inspirerade små- och mellanrätter på menyn och vegetariska alternativ.

Amfora Vinbaren på Regeringsgatan 111 har öppet tisdag till lördag.

Amfora Vinbaren, Regeringsgatan, Stockholm, Sverige