Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Omnipollo har hittat hem – öppnar bryggeri och bar i kyrka

Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Gradin
Omnipollos grundare Karl Grandin och Henok Fentie i bryggeriet i den gamla kyrkan.

Mikrobryggeriet Omnipollo har tagit över en kyrka i Sundbyberg och öppnar nu sitt första egna bryggeri – med en bar på övervåningen.
– Snart kan man stå här och dricka bärs och se när bryggningen pågår, säger Henok Fentie.

ANNONS

Från utsidan ser den gamla Missionskyrkan på Sturegatan 41 i Sumpan inte längre ut att vara mycket för världen men där inne jäser öl, till tonerna av hiphopmusik, i ståltankar på bottenvåningen. Borta i hörnet finns ännu orgeln kvar.

– Det är lite som en tomteverkstad just nu. Vi flyttade in för tre veckor sedan, då bryggde vi vårt första öl här. Nu försöker vi få ut saker som varit här tidigare för att göra om den här ytan till bar, berättar Henok Fentie och pekar bort mot det stora färggranna fönstret på kortsidan.

Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Gradin

Missionskyrkan avkristnades 2005. Foto: Pekka Pääkkö

Hittat hem i Sundbyberg

Han grundade mikrobryggeriet Omnipollo ihop med Karl Grandin för nio år. Tidigare har de hyrt in sig och producerat sin öl hos befintliga bryggerier runtom i världen, men nu har de alltså hittat ett eget hem i kyrkan där Sundbybergs köksbryggeri tidigare höll till.

– De har gjort ett fantastiskt jobb för att få till det här. Händer sådant här i Sverige, tänkte jag första gången jag var här. Det känns osvenskt i det avseendet, säger Henok Fentie.

Missionskyrkan avkristnades 2005 och har sedan dess både stått tom under flera år och inrymt en rad olika verksamheter, däribland ett kombinerat bryggeri och konsthall. Det var faktiskt i samband med en utställning förra året som Omnipolloteamet fastnade för lokalen.

Det är ju lite av en anatomisk ölteater här

Karl Grandin

– Jag blev inbjuden att göra en utställning här och då pratade jag och Henok om att göra något som involverade ölen, det är ju lite av en anatomisk ölteater här. Han bryggde en självlysande öl och jag gjorde bland annat de här målningarna på fönstren då, i slutet av sommaren, sedan tog vi aldrig bort dem, säger Karl Grandin.

ANNONS

Där och då väcktes idén om ta över bryggeriet och det visade sig även att de dåvarande ägarna var sugna på sälja. Sex månader senare flyttade Omnipollo-gänget in.

Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Gradin

Bryggeriet ska användas som experimentverkstad och kommersiellt bryggeri. Foto: Pekka Pääkkö

Experimentverkstad och bar

Tanken är att det både ska fungera som en experimentverkstad och ett kommersiellt bryggeri.

– Vi kan i princip komma på en idé i dag, brygga den ölen och servera den på något av våra ställen om två veckor och få respons direkt, säger Henok Fentie.

Framöver vill de även bjuda in bryggare från hela världen, som välkomnat dem tidigare.

– Vi ska ha tjugo kranar i baren är tanken. Vår egen öl och andras. Snart kan man stå här och dricka bärs och se när bryggningen pågår, fortsätter han.

Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Gradin

Baren ska byggas under det välvda fönstret på kortsidan. Foto: Pekka Pääkkö

Fler ställen i Stockholm

Grundarna öppnade sin första Stockholmsbar Omnipollos Hatt på Södermalm 2015. Förra året slog de även upp dörrarna till sommarbaren Omnipollos Flora i Humlegården.

Planen är att dra igång den nya barverksamheten i Sundbyberg om några månader.

– Det är en del att fixa, sedan gäller det att se till att ölen är där vi vill att den ska vara. Det här är tionde året som vi brygger, men här får vi en typ av kontroll som vi drömt om och längtat efter. För att ta nästa steg i vår utveckling är det här en viktig grej att kunna testa olika jäststammar mot varandra på olika recept.

Vad för mat som kommer att serveras är ännu inte bestämt, men det lutar åt något som går att äta med händerna.

– Jag kan erkänna att hela teamet är superpeppade på mackor, säger Henok Fentie.

Omnipollos, i kyrkan finns en gammal orgel.

Karl Grandin var fast besluten om att behålla orgeln. ”Någon dag ska vi ha orgelkonserter här också” säger han.

Sturegatan 41, Sundbyberg, Sverige