Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hon öppnar krog med vietnamesisk gatumat i City

Saigon Stories, ny krog i City.
Minna Tran öppnar Saigon Stories.

Gänget bakom nya Saigon Stories i City satsar på autentisk vietnamesisk mat. Här vill de återskapa matupplevelsen från de blå plaststolarna intill gatuköken i Saigon.
– Min kärlek till maten är det starkaste jag har, säger Minna Tran som är en av ägarna till krogen på Smålandstorget.

ANNONS

En äldre vietnamesisk dam i rishatt blickar ut över byggkaoset på Smålandsgatan 21. Hon är en av väggmålningarna inne i lokalen där restaurangen Saigon Stories öppnar i slutet av september.

– Visst är hon fin, jag träffade henne på gatan i Vietnam, säger 35-åriga Minna Tran, initiativtagare till krogen, med ett leende.

Mer än en restauarang

Hon växte upp i Sverige med sina biologiska föräldrar från Vietnam i en syskonskara på sex. Minna Tran förklarar barndomshemmet som en bubbla, kulturkrockarna med Sverige var många.

– Alla människor har formats av något, jag lämnade mina föräldrar när jag var sexton år. Min storasyster skulle giftas bort och jag visste att jag stod näst på tur så jag packade en ryggsäck och stack, berättar hon och stryker en brun hårslinga bakom örat.

Hon flyttade runt i landet i många år och hamnade till slut i Stockholm.

– Min historia är grunden till Saigon Stories. Det är inte bara att öppna en restaurang, det är mycket mer för mig. Jag har ju ätit den här maten sedan jag var liten så när jag stack hemifrån saknade jag maten och började leta efter vietnamesiska restauranger. Då insåg att jag måste lära mig laga den själv.

Saigon Stories, ny krog i City.

Saigon Stories, ny krog i City. Foto: Sandra Eriksson

Inspirerades av Saigons gatumat

Minna Tran reste till Vietnam för första gången för tio år sedan och beskriver det som att hitta hem.

ANNONS

– Varje gång jag är i Vietnam och sätter mig på den där blå plaststolen är det något som händer i mig. Gatumaten i Saigon är enligt mig det bästa du kan äta, det är väl tillagat och så färskt och fräscht det bara kan vara. Det är där jag hämtat all inspiration.

I fjol började hon leta lokal och investerare till restaurangen. I dag är de fem ägare, där bland andra kökschefen Kelly Tran och barchefen Pelle Rosén ingår.

– Det känns väldigt bra för mig. Det är vi som kommer att jobba i restaurangen, säger Minna Tran.

Krispigt, färskt och fräscht

Här kommer de att servera färska vårrullar, som gästerna får rulla själva, med massa olika såser: Hoisinsåsen med friterad vitlök och jordnötssmör, tamarindsås som ger en syrlig kick och originalsåsen Nuoc Cham som de har döpt till Saigonsås.

De kommer även att ha bowls i olika varianter och nationalrätten phô – en soppa med högrev för köttätare och pak-choi, svamp och tofu för veganer.

– Det kommer att vara krispigt, med massa örter, koriander, thaibasilika mynta. Det är färska fräscha grejer, säger Minna Tran.

Saigon Stories, ny krog i City.

Saigon Stories ligger på Smålandsgatan 21 i City. Foto: Sandra Eriksson

Bordsservering och kvällsöppet

Restaurangen har entré i PK-huset men även ut mot gatan så att de kan ha  kvällsöppet. Då förvandlas Saigon Stories till krog med bordsservering, cocktailbar (som till en början kör alkholfria drinkar) och en mängd smårätter att dela, dippa, wrappa och doppa på menyn.

– Vi vill ha den där vardagsrumskänslan. Det ska vara så autentiskt som det kan bli.

Restaurangen har plats för 60 sittande gäster och kommer inte att ha bordsbokning. 

Saigon Stories öppnar på Smålandsgatan 21 i City i slutet av september.

Håll utkik på restaurangens Instagramkonto för exakt datum.

Smålandsgatan 21, Stockholm, Sverige