Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Pizzafritt på ny italienare

Michele Montanari framför sin nya krog
Michele Montanari framför sin nya krog

Krognytt: Ny italienare vill ge oss oväntade Italienska smaker, vinbarerna blir allt fler och Restaurang Bonbon på Kungstensgatan byts ut mot ny krog.

– Vi vill bjuda på genomäkta oförfalskad italiensk mat, med råvaror som kanske inte är helt bekanta för Stockholmspubliken. Det blir ett modernt italienskt. Inte en enda pizza på menyn.

Det säger krögaren Michele Montanari, vars hela familj är inblandad i den nyöppnade italienaren Adria på Tulegatan. Och matkulturen ligger i släkten. Michele Montanari vars efternamn inte ska förväxlas med krogen Montanari (samma släkt, men annat ägarskap) har en pappa som varit i branschen både länge och väl.  Bland annat startade han Capri 1971 och sen Martini på Norrmalmstorg, en krog där Michele och hans syster praktiskt taget växte upp.

Nu vill han förvalta det arvet.

Vad är det för saker ni serverar som inte är bekanta för oss sedan tidigare?

–  Vi serverar Provola som är en särskilt typ av färsk rökt mozzarella, som inte är särskilt vanligt.  Ett annat exempel är  att vi bakar vårt eget bröd här, vi gör vår egen salsiccia, vår egen glass och vår egen pasta. Det är den sortens detaljer som är viktiga för oss.

 

Fakta

Här finns det dock pizza

Jamie Olivers restaurang i Scandic Anglais har sedan en vecka tillbaka serverat surdegspizzor (bättre sent än aldrig)

Taverna Brillo, ett stenkast bort,  har också tagit in en pizzaugn extra allt för att kunna få till den äkta napoletanska känslan .

Sedan någon månad tillbaka gör Meno Male, som också inspireras av staden vid Vesuvius fot, succé med sina pizzor på Roslagsgatan.

Fler krognyheter från Stockholm innefattar ytterligare en ny vinbar.  Den ansluter sig till skaran nykomlingar som redan innefattar Vina vid Greta Garbos torg, Combo Vinbar på Odengatan och Le Rouges vinkällare i Gamla stan. Den här gången är  det en vinbar i anslutning till restaurangen Ekstedts som öppnar i december.

Sommelier Maximilian Mellfors kommer att vara ansvarig för stället som de valt att döpa till Tyge och Sessil.

– Vi kommer att satsa på unga viner, från mindre vinproducenter i exempelvis Australien och Tjeckien, säger han till Mitt i.

Blir ni Ekstedts bakficka?

– Nja, kanske spirituella bakficka. Vi kommer ju inte alls ha samma fokus på mat, men det är Niklas Ekstedt som är krögare, säger han.


 

Vi vill också nämna att tidningen White Guide skriver om en ny Östermalmskrog som heter Tapir, med klassisk meny och habila priser. Krogen ligger på Skeppargatan.

Till sist: Restaurangen Bonbon byter skepnad. Nu ska den heta Ilse och vara en konceptlös krog. I sammanhanget betyder det en satsning på europeisk gastronomi – vad det innebär mer konkret får vi be att återkomma till.

Tulegatan 10, Stockholm, Sverige