Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Politikerna tog striden – Bleck får bygga ut

Kalle Schröder på en terass som snart är inglasad.
Kalle Schröder på en terass som snart är inglasad.

Krogen Bleck rustar för sommaren – genom att bli vinterkrog.
Och nya tillstånd och bygglov lär inte locka färre till den sista stumpen av Ringvägen.
– Allt händer här just, nu säger krögaren Kalle Schröder.

ANNONS

Solen skiner över Lilla Blecktornsparken. Det hippa Stockholms mest självklara mötesplats ligger sedan ett par år tillbaka i en park längst bort på Ringvägen.

Unga barnfamiljer, ungt vackert folk och kända pensionerade medieprofiler samsas om utrymmet på trädäcket och terrassen utanför den lilla krogen Bleck som öppnade sommaren 2015.

Kultkrogar och hippa hak

Området lär inte heller minska i populäritet efter att Dirty Vegan, vegansk snabbmat med hög svansföring, nyss öppnat i andra änden av parken eller att den nya ambitiösa kvarterskrogen Livs ligger ett stenkast bort i kombination med att kultställena Blecktornskällaren, det relativt nya Elefantpojken och puben Polhem alla ligger 50 meter ifrån varandra.

– Det är ett perfekt läge, mitt i en fin park med sol hela dagen. Vår ambition har alltid varit att i symbios med den här underbara parken skapa en bra plats att hänga på.

Tjänstemännen sa nej

Men att bygga och driva krog i stadens parkmark är inte det lättaste. Att sedan använda husen som står där till annat än de det var ämnade för från början är precis lika svårt. Det har Kalle Schröder och hans partners fått erfara; nya hinder för varje år som deras krog legat i Lilla Blecktornsparken. Varje gång de velat, bygga ut, förbättra eller förändra har deras förslag sakta malts ner i byråkratins kvarnar.

Ny tid, ny giv

Snart inglasat. Men först en sommar. Foto: Johan Thornton

Snart inglasat. Men först en sommar. Foto: Johan Thornton

ANNONS

Men med en ny, kanske mer företagarvänlig, majoritet i Stadshuset så ändrades förutsättningarna. Politikerna i Stadsbyggnadsnämnden gick emot tjänstemännens förslag på avslag. I korta ordalag. Bleck får glasa in sin uteservering, den som ligger närmast restaurangbyggnaden. Dessutom får de tillstånd att servera dryck och glass från det intilliggande huset. (Något de gjorde förra sommaren också, fast utan tillstånd visade det sig sedan).

– Vi är såklart väldigt glada och börjar med det jobbet i september, säger krögaren Kalle Schröder.

kalle_schroder2bleck

Kalle Schröder vill att parken ska komma till sin rätt: Foto: Johan Thornton.

Sen blir det evig sommar på Bleck? 

– Ja, det kan man säga. Med inglasad terass får vi ju helt nya möjligheter att ha öppet hela året om vilket känns fantastiskt kul.

Vill du känna in Sommarstockholm redan nu? Lördag 16 mars är det loppis i parken utanför krogen mellan 12 och 16.

Turistfavoritens korv är gudomligt god

Bleck, Katarina Bangata, Stockholm, Sverige