Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han har öppnat stans första portugisiska vinbar i Gamla Stan

Alex Carreira har handplockat viner från massa små producenter och regioner i Portugal. Röda, vita, orangea, mousserande och portviner. Foto: Veronica Johansson
Alex Carreira vill introducera stockholmarna till portugisiska viner.

Krögaren Alexandre Carreira vill få stockholmarna att upptäcka portugisiska viner. För några veckor sedan öppnade han vinbaren Cork med ett hundratal utvalda viner och medelhavsinspirerade rätter på menyn.
– Det händer väldigt mycket spännande på den portugisiska vinscenen, säger han.

ANNONS

På Stora Nygatan 22 i Gamla Stan står ett korkbord intill väggen med mängder av viner i hyllorna som Alex Carreira snickrat ihop av vinlådor.

– Mer än hälften av all korkproduktion finns i Portugal. Tusentals familjer tjänar sitt levebröd på korkindustrin – och om du älskar vin hör kork och trälådor till, säger krögaren medan han vant slänger ihop en cappuccino på morgonkvisten.

Det förklarar även vinbarens namn: Cork.

Cork Vinbar har slagit upp dörrarna på Stora Nygatan 22 i Gamla stan. Foto: Veronica Johansson

Cork Vinbar har slagit upp dörrarna på Stora Nygatan 22 i Gamla stan. Foto: Veronica Johansson

Bakgrund på stjärnkrog i Lissabon

Alex Carreira har många års erfarenhet från restaurangvärlden i Portugal där han bland annat jobbat som hovmästare och sommelier på stjärnkrogen Eleven i Lissabon och varit med och startat upp tre olika vinbarer.

Han flyttade till Stockholm för drygt tre år sedan efter att några år tidigare ha funnit kärleken i finlandssvenska Anna, som i dag är hans hustru.

ANNONS

Här började han jobba på Yasuragis restaurang, för att sedan gå vidare till att bli restaurangchef på Corvina Enoteca ett stenkast bort. Men när lokalen i Gamla Stan, där bistrobaren Matgatan 22 tidigare låg, dök upp var det dags att göra verklighet av drömmen om att öppna eget.

160 viner på glas och italiensk mat

Med sig från Corvina Enoteca tog han den sicilianske kocken Giacomo Di Salvo som nu bakar eget bröd och lagar medelhavsmat med italiensk prägel på vinbaren.

– Ett fantastiskt vin måste matchas med god mat, säger Alex Carreira.

På menyn, som kommer att bytas ut någon gång i månaden, hittas allt från bläckfisk och rödräkor till friterade riskroketter med saffran, bechamel, prosciutto och mozzarella, samt en mängd olika pasta- och risottorätter.

Alex Carreira har handplockat viner från massa små producenter och regioner i Portugal. Röda, vita, orangea, mousserande och portviner. Foto: Veronica Johansson

Alex Carreira har handplockat viner från massa små producenter och regioner i Portugal. Röda, vita, orangea, mousserande och portviner. Foto: Veronica Johansson

Serveras med historier

På dryckessidan finns över 160 olika viner på glas. Alla utom sju kommer från små portugisiska producenter som inte tillverkar mer än 10 000 flaskor om året, vissa ännu färre.

Alex Carreira klättrar upp på bänken och plockar ner en flaska Pedro & Inês.

– Det här vinet är en hyllning till deras eviga kärlek, säger han börjar berätta om hur prinsen och hovdamen blev Portugals egna Romeo och Julia.

På Gamla Stans nya vinbar serveras vinerna med historien bakom.

– Gästerna minns det bättre då, säger Alex Carreira och ler.

Vinbaren Cork ligger på Stora Nygatan 22 och har 10 bokningsbara sittplatser och ytterligare 10 drop in-platser.
Öppettider: Tisdag-torsdag kl 16-22 och fredag-lördag kl 14-00.

Stora Nygatan 22, Stockholm, Sverige