Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Rom på Roslagsgatan – ny krog trogen det nya Italien

Gabriele och hans hemmagjorda, nykokta, pasta.
Gabriele och hans hemmagjorda, nykokta, pasta.

Mat gjord på ett traditionellt sätt är det recept som stans italienska krogar brukar locka sina besökare med.
Gabriele från Rom och hans fru Hanna vill något annat
– Vi vill visa ett mer modernt italienskt sätt att äta på, säger Gabriele.

ANNONS

Mat från Italien ska lagas som den altid lagats?

Medan krögare i Stockholm skryter om hur deras rätter är helt orörda versioner av nonnas (farmors/mormor) sugo al pomodoro eller en fasters pasta all’arrabiata  så får vi som bor här inte hänga med i den utveckling som trots allt sker, om än långsamt, i de italienska regionala köken.

Det vill paret Hanna Engerdahl och Gabriele Paziani ändra på.

Vi vill göra på ett lite annorlunda sätt

Gabriele Paziani

Köket i deras nya krog Santo är i princip klart, hovmästaren håller på att intervjua servispersonal och färgen på väggarna har hunnit torka inför premiären 4 oktober.

Nu är det bara detaljer kvar, som att spika vilka rätter man ska servera. 

– Menyerna på italienska restauranger i Stockholm är mer eller mindre likadana.  Vi vill göra saker på ett annorlunda sätt; vi gör vår egen pasta till exempel och serverar rätter och som kanske mer representerar hur man äter i Italien idag, säger Gabriele som förutom att vara uppvuxen på sin farmors krog även drivit två restauranger själv Rom.

Nya vs gamla Italien

Men är de italienska krogarna i Stockholm så traditionstygnda?  Krogen Adria på Tulegatan dock är ett exempel på en annan pigg italienare som serverar annat än prosciutto, pasta vongole och bistecca alla griglia. Och alla roliga pizzerior som tagit hit det bästa från Neapel känns också modernt. Samtidigt går det kanske inte att bortse från att det  ligger det något i det Gabriele säger – de italienska köket i Stockholm är traditiontyngt och så har vi fått lära oss att det ska vara.  (Du får väl en hand avhuggen om du blandar ner lite grädde i tomatsåsen? )

Ni skippar säkra kort som folk känner igen –  Vad gör ni istället?

ANNONS

 – Våra recept är enkla oftast bara tre eller fyra ingredienser, precis som det brukar vara i Italien. Men det vi vill göra hos oss är att servera dem på ett modernt sätt – mindre fett, lite snyggare presenterat och inga gigantiska portioner.

Hanna fortsätter:

– Vi vill bland annat ha den bästa mortadellan istället för prosciutto. Vi satsar också på bönor, grytor, raguer och annan lagad – mustig mat, snarare än grillat kött och fisk – åtminstone nu under hösten säger Hanna.

Hanna & Gabriele öppnar italiensk krog i Vasastan.

Från att ha haft två restauranger i Rom tog paret några år på sig att fundera ut var de skulle leva och vad de skulle göra. Det blev Stockholm och en egen restaurang här. Båda jobbar i köket. Gabriele som kock och Hanna som konditor. Foto: Hanna Lilja

Roslagsgatan 43, Stockholm, Sverige