Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Rusning till Myllymäkis nya lyxkrog på Djurgården

Tommy Myllymäki framför Aira som byggts med inspiration av det marina.
Tommy Myllymäki framför Aira som byggts med inspiration av det marina.

Nordiska råvaror som följer årstiderna – men med internationella smaker.
Till slut öppnar nu kändiskrögaren Tommy Myllymäki snart sin exklusiva restaurang på Djurgården.
– Det ska vara något man känner att man inte fått i Sverige förut, säger han.

ANNONS

2009 brann populära Lisa på Udden ner och Biskoppsudden stod länge utan krog. 2015 berättade dåvarande ägarna att de inte tänkte bygga upp Lisa igen.

Snabbt avslöjades istället att krögaren PG Nilsson och kocken Tommy Myllymäki ville bygga en ny finrestaurang på platsen. Världens bästa skulle det till och med bli – och det snackades om tre Michelinstjärnor.

– Ja, det där var ju PG:s bevingade ord, de där härliga, säger Tommy Myllymäki och fortsätter:

– Jag säger alltid att det inte det går att säga så, för kvarterskrogen kan vara den bästa i världen där och då. På kort sikt är målet att gästerna ska vilja komma tillbaka och på lång sikt är målet att internationella gäster tänker att de måste resa till Stockholm och Aira. Blir det så har vi nått våra mål, säger Tommy Myllymäki.

Har dragit ut på tiden

Mitt i Östermalm träffade Myllymäki på udden redan 2015 och kocken berättade då om de stora planerna att bygga en krog i världsklass. Målet var att öppna 2018, men premiären har alltså dröjt ända tills nu.

– Det var kanske en lite för optimistisk tanke att vi skulle vara klara tidigare. Men framför allt har grundläggningen tagit väldigt lång tid med berget och pålningen, säger Tommy Myllymäki.

Fortfarande arbetsplats

Myllymäki, som blev årets kock 2007 och som vunnit flera medaljer i prestigefyllda tävlingen Bocuse d’Or, snirklar runt plankor och sladdar på krogen som än så länge är en arbetsplats.

ANNONS

20 januari öppnade bordsbokningen och kvällarna i mars och april är redan fullbokade. Men någon oro att det inte ska hinna bli klart före öppningen 20 mars känner han inte.

– Nu börjar inredningen knackas dit, så det känns rätt lugnt, säger Tommy Myllymäki.

54 personer får plats i matsalen och det finns även privat matsal (våningen ovanför matsalen) för 16 personer som går att boka. Foto: Pekka Pääkkö

54 personer får plats i matsalen och det finns även privat matsal (våningen ovanför matsalen) för 16 personer som går att boka. Foto: Pekka Pääkkö

Vad blir det för käk då? Nordiska råvaror som följer årstiderna är röda tråden – grönt på sommaren och vilt på vintern/hösten till exempel.

– Men jag vill använda mig av andra smaksättare så att det inte bara blir en nordisk smakbild. Jag vill kunna använda alla de kulturer vi har fått in i Sverige via invandringen som varit väldigt positivt för matkulturen i att det finns en spännvidd över flera olika smakvärldar, säger Tommy Myllymäki.

Tommy Myllymäki och krögaren PG Nilsson från Svenska Brasserier öppnar krogen som är fullbokad hela mars och april. Foto: Pekka Päkkö

Tommy Myllymäki och krögaren PG Nilsson från Svenska Brasserier öppnar krogen som är fullbokad hela mars och april. Foto: Pekka Päkkö

Lunch och middag kommer att serveras i matsalen som kan ta emot drygt 50 gäster. En avsmakningsmeny kostar 2 500 kronor, men det finns också en à la carte-meny där man kan välja rätter för 300 spänn och uppåt.

Blir inte kökschef

Tommy Myllymäki blir inte inte kökschef och ansvarar inte för den dagliga servicen.

– Min roll är att inspirera och motivera och driva det framåt. Men jag har några skift på schemat där jag måste ta en viss position och där jag måste vara på den platsen. Men övrig tid är jag fri och utöver alla andra.

Vad kan man vänta sig när man käkar på AIRA?

– Det ska vara något man känner att man inte fått i Sverige förut. Det ska vara elegant med en internationell känsla, men ändå avslappnat och inte svårt, säger Tommy Myllymäki.

20 mars slår Aira upp dörrarna på Biskopsvägen 7 på Djurgården.

Biskopsudden, Biskopsvägen 7, Stockholm, Sverige