Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Sandhäxan ska göra Stockholms bästa mackor

Erik Johansson och Mattias Svensson satsar allt på mackor.
Erik Johansson och Mattias Svensson satsar allt på mackor.

Demokratiska mackor att dela, käka och njuta av. Svårare än så behöver det inte vara tycker Erik Johansson och Mattias Svensson, männen bakom Stockholms nya mackställe Sandhäxan.

Den choosefria maträtten, en demokratisk, folklig och enkel munsbit. Den gillar väl alla?  Så resonerar åtminstone skådespelaren Erik Johansson som öppnar sin egen mackrestaurang tillsammans med partnern Mattias Svensson, en duo som lärde känna varandra via sina barns förskola.

Det viktigaste är det
som ligger i mackan.

Erik Johansson

– Vi kommer ha bra bröd såklart men det får inte ta fokus från det viktigaste, det som ligger i mackan, säger Erik samtidigt som Mattias sätter kniven i en muffuletta i lokalen på Gästrikgatan (ett stenkast från smörgåsklassikern Vurma) som de håller på att renovera för fullt.

Macka stor som en tårta

Muffuletta är en siciliansk arbetarmacka uppfunnen i New Orleans med oliver, picklade grönsaker, kött, ost och mycket olivolja. Traditionellt serveras den i ett runt bröd stort som en tårta som du kan dela med fyra vänner.

Mattias Svensson och Erik Jerka Johansson har ätit upp nästan hela mackan.

Mattias Svensson och Erik Jerka Johansson har ätit upp nästan hela mackan.

– Det här blir nog vår signaturmacka, säger Mattias och tar en tugga. Han är mer än nöjd med brödet som levereras av Nockebybagaren Håkan Johansson.

Han fortsätter:

– Det är kul när mackan har en story, men samtidigt är det inget vi ska pracka på folk. Det ska vara enkelt här.

Drömmen: en bra Reuben

Mackorna på menyn är bland annat en variant av den kinesiska rou jia oo och en pastrami on rhye. Ambitionen är också att få till en riktig bra Reuben-macka och ett vegetariskt alternativ.

På ölfronten serveras en enda sort, en Urquell och sen nöjer sig krögarna med ett vitt och ett rött vin.

Var käkar ni en bra macka? 

– Jag tycker vietnamesiska Eat Nams version av banh mi är helt magisk. Den skulle man vilja sno rakt av. Men annars startar vi ju det här stället för att vi tycker att det inte finns så många bra mackor i Stockholm, säger Erik.

Sandhäxan öppnar i maj, 17 maj om Erik får bestämma. Adressen är Gästrikegatan 17.

Gästrikegatan 17, Stockholm, Sverige