Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Smyg in på Schmaltz när som helst

 Johan Agrell drar igång nytt ställe på Nybrogatan.
Johan Agrell drar igång nytt ställe på Nybrogatan.

Byggboom på Nybrogatan: Saluhallen är snart klar, det byggs ett nytt hotell och ett nytt Astoriahus växer fram.
Mitt bland alla jättar ligger nya delin Schmaltz – ett ställe att trilla in på lite närsomhelst.

ANNONS

Det händer grejer på den nedre delen av Nybrogatan. Förutom att jätteitalienaren Cicco:s lockat man ur huse är den kontroversiella ombyggnaden av  Astoriahuset är på god väg att bli en ny Frantzén-restaurang och Östermalmshallarna är snart färdigrenoverade.

Dessutom öppnar Hotel Diplomats nya ställe, Villa Dagmar, på samma sträcka mellan Östermalmstorg och Dramaten till sommaren.

Litet ställe

Mitt bland alla dessa jättar ligger nyöppnade Schmaltz bar & delicatessen, en bar, ett kafé, en krog och en deli inte större än 32 kvadratmeter (fast fem meter högt i tak).

kaffedrickandet övergår till enkla vermothbaserade drinkar

Johan Agrell

– VI är det vi behöver vara; lite som ställen vi gillar i södra Europa där kaffedrickandet övergår till enkla vermothbaserade drinkar eller ett glas vin på eftermiddagen och kvällen.

Det säger ägaren  Johan Agrell som startar stället tillsammans med Jon Lacotte som han redan driver Babettes och Café Nizza tillsammans med.

Publiken här, föreställer sig Johan är dels folk som flanerar i området men också dom som bor och jobbar i den här delen av stan.

Schmaltz bar och delicatessen

Stilrena 32 kvadratmeter: Foto: Johan Thornton

De som är vana vid exempelvis Babettes enkla stil känner kanske inte riktigt igen sig. Schmaltz är tjusigare och mer stilrent. Men restaurangen är precis som krogen på Roslagsgatan och Nizza på Södermalm, inrett och designat av ägarna själva.

ANNONS

– Men ge oss ett par år så kanske vi har skitat ner den här lokalen också säger Johan och ler.

Den judiska skolan

Namnet kommer dels ifrån att det legat en judisk skola i byggnaden och dels för att ägarna inspirerats av den typiskt judiska delin i New York när de satte ihop sin nya idé.

Men maten, den, saltade, picklade och preserverade har ju också stor plats i den traditionella svenska matlagningen.

– Ja, det är en sorts hållbarhetstänk och samtidigt en sätt för oss att göra bra grejer i en lokal där vi inte kunde ha ett fullt kök, säger Johan.

Enklare rätter

Typisk mat som serveras här är ganska snabba lösningar; mackor med exempelvis terrinne eller inlagda grönsaker medan kvällens rätter är lite varmare, om du inte vill plocka på dig småsaker till vinet istället. Eller kanske schmaltz, det fett på kyckling som gett stället sitt namn.

3-4 på glas

Johan Agrell, sommelier i grunden, satte en viss standard med krogarna Babette och Nizza när det gällde att få fram intressanta viner åt Stockholmspubliken, men på Schmaltz står vinet lite åt sidan.

– Det blir enklare, tre eller fyra sorter på glas och sedan tänkte jag plocka med mig lite andra flaskor beroende lite på vad vi har.

Schmaltz ligger på Nybrogatan 19 och har öppet alla dagar utom söndagar.

Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan, Stockholm, Sverige