Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Sjöfartshuset förvandlas till krog – med avskilda middagsrum

Sjöfartshuset Gamla stan Skeppsbron
Magnus Jonasson och Lowe Karlsson på Sjöfartshuset i Gamla stan Skeppsbron.

Sjöfartshuset brukar vanligtvis husera konferenser och större fester i 1600-talshuset i Gamla Stan. Nu tänker de om, slopar lokalhyran och förvandlar lokalerna till en coronaanpassad krog där sällskapen får njuta av middag eller lunch i avskilda rum.
– Det är bara kul om det händer något i huset, säger kocken Magnus Jonasson.

ANNONS

De vackra salongerna går i färger som pastellgrönt och gammelrosa, med målningar i guldramar och 1700-talsmöbler. Att befinna sig i Sjöfartshuset på Skeppsbron 10 är som att kliva i Sofia Coppolas film om den franska drottningen Marie-Antoinettes liv från början av 2000-talet.

Normalt sett brukas lokalerna endast av större slutna sällskap för konferensmiddagar, bröllop och andra privata tillställningar.

– Det var fullbelagt hela våren. Men nu har nästan alla bokat av. Det är en extrem situation, berättar kocken Lowe Karlsson när han och kollegan Magnus Jonasson visar oss runt.

De tog över verksamheten 2012, men har jobbat i huset längre i olika perioder, med avstickare till stjärnkrogar utomlands.

Sällskapen får varsitt rum, med egen toalett. Foto: Veronica Johansson

Sällskapen får varsitt rum, med egen toalett. Foto: Veronica Johansson

Öppnar upp lokalerna för mindre middagssällskap

Precis som många andra har de nu fått vara kreativa i en tid där social distansering uppmuntras. Framöver erbjuds därför möjligheten för vem som helst, som är frisk förstås, att äta middag eller lunch i ett av festvåningens châmbre separéer utan att betala lokalhyra.

ANNONS

– Vi har gjort om och delat upp allt, så att sällskap ska kunna ha egna rum med egna toaletter när de kommer hit för att äta, säger Lowe Karlsson.

Dessutom får gästerna numret till hovmästaren som har deras beställning när de bokar, så att de kan ringa när de är samlade utanför.

Efter ett samtal till hovmästaren hämtas gästerna upp i entrén och visas till sitt rum. Foto: Veronica Johansson

Efter ett samtal till hovmästaren hämtas gästerna upp i entrén och visas till sitt rum. Foto: Veronica Johansson

Hämtas upp i entrén

Sedan hämtas sällskapen upp i entrén och hålls åtskilda från varandra under hela besöket. Tanken är att ge folk som just nu är oroliga över att gå ut att äta ett alternativ och en andningspaus.

– Man ska kunna slappna av och bli omhändertagen och inte behöva tänka så mycket när man är här, säger Magnus Jonasson.

För tillfället kan de ta emot sex enskilda sällskap samtidigt, på minst sex personer vardera, med en lunchsittning samt en middagssittning per dag med städning däremellan.

Middagen består av en fast trerättersmeny à 650 kronor och lunchen eller en fast tvårätters meny à 395 kronor, som kommer att varieras under våren. Den som vill kan välja till vinpaket, sedan finns det drinkar och avec att köpa till.

– Vi jobbar med klassisk mat och fina råvaror så där blir det ingen skillnad. Det kommer att vara jäkligt bra mat, säger Lowe Karlsson.

Mer info om aktuell meny och hur du bokar hittar du här.

Magnus Johansson och Lowe Karlsson. Foto: Veronica Johansson

Magnus Johansson och Lowe Karlsson. Foto: Veronica Johansson

Sjöfartshuset Festvåning Stockholm, Skeppsbron, Stockholm, Sverige