Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Skaldjur i baren på Kungsholmsprofilens nya krog

Alec Crafoord framför sitt nya ställe Rådhusbaren.
Alec Crafoord är tillbaka i krogsvängen med nya stället Rådhusbaren.

Enkel mat, stolar i böjträ, få val på vinlistan och extremt lokal konst. Där har du krögaren Alec Crafoords nya matbar i ett nötskal.

ANNONS

Det gäller att hålla sig på god fot med grannarna när man öppnar ny krog. Men kontrabasen från Django Reinhardts ”Minor Swing” stör väl ingen? Så resonerar åtminstone krögaren Alec Crafoord medan han trummar fingrarna i takt med musiken på bardisken.

Du ska kunna slinka in och slinka ut

Alec Crafoord

Enkel mat, socialdemokratisk inredning

Men att han skulle störa någon på hemmaplan är också osannolikt.

Efter att ha drivit krogen Bergamott på Hantverksgatan i 13 år är han tillbaka i krogsvängen och är ett välkänd ansikte i kvarteret.

Den nya matbaren ligger hörnet Bergsgatan/Södra Agnegatan med en inredning inspirerad av svenska kommunhus på 40-talet, på den tiden Socialdemokraterna satsade på form och design.

– Jag vill att det ska vara snyggt och enkelt. Att du precis som i Rom, Barcelona eller Madrid, ska kunna slinka in och slinka ut. Det är därför jag gillar den här lokalen så mycket, säger han och understryker att den har två dörrar – perfekt för ändamålet.

Lamporna i taket satt tidigare i den numera rivna Norrtälje simhall, räddade av en skrothandlare med öga för designprylar. Foto Johan Thornton

Lamporna i taket satt tidigare i den numera rivna Norrtälje simhall, räddade av en skrothandlare med öga för designprylar. Foto Johan Thornton

 Inget snobberi

På Rådhusbaren, som stället heter, ska krögaren bara servera fisk och skaldjur. För enkelhetens skull kommer Alec också koncentrera sig på ett vinland i taget när det handlar om vin på glas. Först ut är Tyskland.

ANNONS

– Jag ogillar vinsnobberi så jag vill servera ett rött, ett vitt och ett rosé. Folk är bortskämda med alla valmöjligheter nuförtiden och tror att man alltid kan få allt. Men det kan man inte. Istället vill jag att du ska vara trygg med att du får bra viner här – oavsett vad, säger han och kommer sedan på att han faktiskt kommer att ha ett halvtorrt vin också.

– Lite sötare viner passar bäst till ost.

Det samma gäller med maten; det är få rätter som gäller. Dessutom vill han hålla nere priserna. För dyr mat och folk letar fel, menar han. Istället ska man kunna koppla av och fokusera på det som faktiskt är intressant.

Alec vid krogens andra dörr. Ser du någon du inte gillar komma in genom ena dörren, kan du slinka ut genom den andra. Helt perfekt. Foto: Johan Thornton

Alec vid krogens andra dörr. ”Ser du någon du inte gillar komma in genom ena dörren, kan du slinka ut genom den andra. Helt perfekt”. Foto: Johan Thornton

– Jag ser till mig själv, jag vill att maten och drycken ska fungera som stämningshöjare, göra att du blir lite spänstigare i skallen och få igång intressanta diskussioner. Jag tror det var Tore Wretman som sa: ”om folk sitter och pratar om maten när de är på krogen, då har man gjort något fel”.

Rådhusbaren öppnar 20 augusti

Fakta

Konsten den samma som i tuben

Alec Crafoords granne är konstnären Sigvard Olsson (f.1936). Efter lite tjatande fick krögaren komma upp i konstnärens ateljé och frågade då om han fick hänga några tavlor i sin nya krog som ligger precis vid nedgången till Rådhusets tunnelbanestation.

Det passade väldigt bra, dels för att Olssons verk bara hänger på en annan krog i hela världen, i Istanbul, men kanske ännu bättre för att det är samme Olsson som gjort konsten på perrongen till Rådhusets tunnelbanestation. Ett lyckligt sammanträffande.

Sigvard Olssons konst på Rådhusbaren: Foto: Johan Thornton

Sigvard Olssons konst på Rådhusbaren: Foto: Johan Thornton