Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Snart bara en Dovas kvar i stan

"Ung krögare tar över hela Stockholm", skriv det, säger David Cakir.
"Ung krögare tar över hela Stockholm", skriv det, säger David Cakir.
Dovas på Ringvägen har kört flera events med hiphopduon Far & Son.
Dovas på Ringvägen har kört flera events med hiphopduon Far & Son.

För ett år sedan fanns det fyra Dovas-krogar i Stockholm. Snart återstår bara en. En av ägarna, David Cakir berättar varför. Och hur han ska ta över Krogstockholm med hjälp av hiphopduon Frej Larsson och Simon Gärdenfors.

ANNONS

I december gick ägaren till Dovas Ringvägen, David Cakir ut och berättade att en epok skulle gå i graven. Dovas på Ringvägen upphör. Det blev den tredje puben som slopande det anrika namnet på bara ett år. Höll den beryktade öldöden på att drabba även de billiga haken? Var folk trötta på Dovas?  Tvärtom skulle det visa sig när Allt om Stockholm åkte till Ringvägen för att ta reda på vad som hänt.

Inte så drastiskt

För när vi kliver in i den stora lokalen är det ”business as usual”. Gäng med kompisar ockuperar de större båsen. Närmare baren hänger tre kinesiska kvinnor och dricker stor stark.  En och annan ensamseglare sitter utspridda runt borden såhär en torsdagseftermiddag.

Efter att ha hälsat på nästan alla som är där visar ägaren David Cakir oss ner en trappa så vi kan tala ostört. Det visar sig att det inte är så drastiska förändringar alls.

– Vi ska byta namn till Far & Son. Jag har redan två andra pubar med det namnet, och nu väntar vi bara på att få upp den nya skylten. Sen kör vi.

22-åriga David Cakir dj:ar utanför Dovas Ringvägen där han är en av delägarna. Familjen Cakir har långtgående planer på ytterligare en Dovas på Södermalm.

22-åriga David Cakir dj:ar utanför Dovas Ringvägen där han är en av delägarna. Foto: Anna Z Ek
ANNONS

Mer krut

Samtidigt understryker David att han älskar Dovas och vad de står för, men att hans gäster förtjänar mer: Ett Dovas med lite mer krut.

– Folk kallar det för sunkpub. Och javisst det kan man säga, men det är inte sunkigt här. Det är rent och fint här, ledsen men så är det. Dovas är för alla, en plats som alla ska kunna chilla på, festa på och trivas.

Varför byter ni namn när det ni har är så välkänt? 

– Vi ändrar konceptet litegrann. Här på Ringvägen kommer vi köra mer events, ha DJ:s nästan hela veckan och på vår krog på Rosenlundsgatan kör vi livemusik. På Fridhemsplan har jag inte riktigt bestämt vad det ska bli.


Få tips, guider och nyheter från Allt om Stockholm: Följ oss på Facebook!

Lånat namnet

Namnet Far & Son kommer ifrån att David  hängt en hel del med Frej Larsson och Simon Gärdenfors (som ligger bakom hiphopduon med samma namn) och fick låna namnet av dem. Men namnet är också ett sätt för David att hylla sin pappa Farouk, som tillsammans med sina bröder haft Dovas sedan 1994, samma år som David föddes.

Hiphopduon Far & Son, Frej Larsson och Simon Gärdenfors, har lånat ut sitt namn till den nya pubkedjan.

Hiphopduon Far & Son, Frej Larsson och Simon Gärdenfors, har lånat ut sitt namn till den nya pubkedjan.

En Dovas kvar

Som mest har det funnits fyra olika Dovas-pubar samtidigt i Stockholm även om det öppnat och stängt Dovas på exempelvis Hantverkargatan och på Sveavägen genom åren (Läs vår stora genomgång av Dovas historia här). Nu finns det bara en kvar. Den ligger på Hornsgatan och drivs av Davids kusin.

– Jag är uppvuxen på krogen och  Dovas har alltid funnits i mitt liv. Jag har jobbat här sedan jag var 17 år. Jag var dålig i skolan, men här vet jag precis vad jag håller på med. Nu känner jag att det är dags för något nytt, något eget, något lite annorlunda.

Ge mig fem år och jag har tio Far & son-pubar.

David Cakir

Och David har inga planer på att sakta ner.

– Jag är 22 år med har redan fem år i branschen. Visst jag är ung, men samtidigt det är nu jag vill göra grejer. Jag älskar fest och jag älskar att kunna ge en fest till mina kunder. Ge mig fem år och jag har tio Far & son-pubar.

Men en sak lovar David. Den billiga ölen består hur många krogar han än öppnar.

– Det har alltid varit vår grej, det släpper vi aldrig.

Fakta

Dovas brokiga historia

1994: Farouk Cakir och hans två bröder köper Samis krog på Sankt Eriksgatan. Trots att det gått över 15 år sedan en grek vid namn Dovas haft en pizzeria i samma lokal kallar stammisarna fortfarande puben för Dovas, något som bröderna snappar upp. De döper sin nyförvärvade krog till just Dovas.

2008: Imperiet växer. Dovas City öppnar på Sveavägen.

2010: Cemo Özdemir tar över krogen på Sankt Eriksgatan och får via en muntlig överenskommelse lov att använda namnet vars rättigheter de ursprungliga ägarna Cakir håller fast vid.

2011: Cemos bror, Ahmet Özdemir, öppnar en filial på Hornsgatan 84.

2012: Comeback för familjen Cakir: Dovas öppnar på Hantverkargatan. Det är barnen till de ursprungliga ägarna som vill plocka upp stafettpinnen. Satsningen på den fina Kungsholmsadressen funkar inte.

2013: Efter misslyckandet på Hantverkargatan öppnar i stället Dovas på Ringvägen av David Cakir tillsammans med sin pappa, ursprungsägaren Farouk.

2014: Davids kusin Aram Cakir tar över det klassiska stället Charlie’s på Hornsgatan, 100 meter från Ahmet Özdemirs krog, och döper om det till Dovas.

2016: Ahmet bygger om sitt Dovas på Horns­gatan 84. Nu ska stället­ heta D-pub kloster­keller. Brorsan Cemo har liknade planer för sin krog på Sankt ­Eriksgatan. Men att någon kommer att kalla det för något annat än just Dovas är tveksamt.

2017: Far & son tar över David Cakir byter namn på Dovas Ringvägen. Nu heter stället snart Far & son och ingår i Davids växande kedja av pubar. Redan nu finns två stycken Far & son: på Rosenlundsgatan en vid Frihemsplan ( I Lionbars gamla lokal)

Läs ett längre reportage om Dovas historia i Stockholm här.

Ringvägen, Stockholm, Sverige