Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Södermalmsbagare blev bäst i landet

Alexander Pelli som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm blev Årets bagare 2019.
Alexander Pelli som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm blev Årets bagare 2019.

Häromdagen avgjordes tävlingen om vem som är Årets Bagare 2019. Nu står det klart att Alexander Pelli som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm kammade hem titeln.

ANNONS

Det var Södermalmsbagaren Alexander Pelli som fick tävlingsjuryn på fall med sina bakverk häromdagen. Nu kan han titulera sig Svensk Mästare för professionella bagare.

– Att vinna handlar om att man är nördig och älskar det man gör i kombination med en rejäl dos pannben, säger Alexander Pelli i en kommentar.

I finalen tävlade sex av landets bästa bagare framför publik. På endast sex timmar bakade de totalt 160 bakverk vardera, som juryn bedömde utefter utseende, teknik, smak och kreativ höjd.

Innovativa bullar

Stoltast var Alexander Pelli över sina klassiska croissanter och sina innovativa bullar – skapade av kavlad deg, fyllda med bergamottkräm samt toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Det var bland annat med dessa som han vann juryns hjärtan.

Även tredjeplatsen gick till en Stockholmsbagare, nämligen Montadar Kanbar som jobbar på Bullar & Bröd.

Den som vill smaka bakverk skapade av landets bästa bagare kan bege sig till Bageri Petrus på Södermalm. 

Fakta

Alexander Pelli – Årets bagare 2019

Juryns motivering: ”Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Bageri Petrus, Swedenborgsgatan, Stockholm, Sverige