Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stadens krogar blev inspekterade under påskhelgen

Inspektörer har gjort kontroller på stans krogar och uteserveringar under påskhelgen.
Bland annat så har trängseln på flera av stadens uteserveringar kontrollerats under påskhelgen.

Krogar som bryter mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer riskerar att stängas. Under helgen så kontrollerade stadens inspektörer hur restaurangerna och barerna sköter sig, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Inför och under påskhelgen så har stadens inspektörer kontrollerat minst 120 krogar i innerstan och förorter. De ser över att restauranger och barer följer myndigheternas nya riktlinjer för att minska smittspridningen, skriver Dagens Nyheter.

En av inspektörerna, Malte Molund, upplever att krogägarna är måna om att göra rätt.

– De flesta följer reglerna, och när vi har haft synpunkter så har de rättat det där och då. De plockar bort bord, eller tejpar över bord och sätter upp skyltar, säger han till DN.

Åtgärdat anmärkningar

Under förra veckans inspektioner så ska 19 restauranger fått anmärkningar om olika typer av avvikelser.

Enligt DN så ska alla restauranger än så länge åtgärdat anmärkningarna som de fått.

– De har ordnat till problemen, så än så länge har vi inte rapporterat någonting till Smittskydd Stockholm, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad till tidningen.

Kontrollerar trängsel

Inspektörerna som är ute på krogarna ska inte ha mätt exakta avstånd, utan istället försökt få en överblick av hur det ser ut med trängseln.

Enligt inspektören Malte Molund så kontrollerar de bland annat att bord inte såt placerade för nära varandra eller att det inte blir trängsel i olika köer.

– Ser vi trängsel är det allvarligt och då behöver de åtgärda det. Finns det risk för trängsel med för tätt placerade bord men utan så mycket gäster, så pratar vi med ägaren om hur man kan göra, säger han till till DN.

ANNONS
Fakta

Regler för stadens krogar

Så skriver Folkhälsomyndigheten om reglerna för restauranger och krogar

”Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna.”

”Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.”

”Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.”

”Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.”

”Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare.”

Källa: Folkhälsomyndigheten
Stockholm, Sverige