Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Guide: Elva ställen med god finpizza i Stockholm

Pinsa på Al Taglio. Foto: Sandra Eriksson
Avlång romersk "pinsa" på Al Taglio.

Trenden med napolitansk pizza tycks vara här för att stanna. Stockholmarna är helt enkelt beredda att lägga mer pengar på flottare pizza. Vi guidar till elva av våra favoriter i stan.

ANNONS
 1. Meno Male (Roslagsgatan 15, Vasastan/Hantverkargatan 14, Kungsholmen/ Sibyllegatan 47, Östermalm/Renstiernas gata 19, Södermalm)
  Den napolitanska pizzerian Meno Male satsar på rena smaker och bra råvaror. Första restaurangen öppnade i Vasastan, sedan följde Kungsholmen och Östermalm. Nu öppnar de sin fjärde pizzeria på Södermalm.
 2. 800 grader (Sigtunagatan 17, Vasastan/Kocksgatan 3, Södermalm)
  I slutet av 2019 slog 800 grader, succéstället från Vasastan, upp dörrarna till sitt andra ställe på Södermalm. Här serveras pizza-slicar som i New York. Till skillnad från den napolitanska pizzan som skjutsas in i ugnen i 90 sekunder får den här vara inne lite längre, för att degen ska bli lite krispigare.
 3. Galinas (Götgatan 132, Södermalm)
  Ägarna Oskar och Eloi möttes när de bakade pizza på Babette. Nu har de en egen pizzeria i Teatern i Ringen där de serverar neo-napolitansk pizza, vars deg har fått jäsa långsamt och länge för att sedan toppas med kvalitativa råvaror och bakas i vedeldad stenugn.
 4. Babette (Roslagsgatan 6, Vasastan)
  Apropå Babette är guiden inte komplett utan denna pärla med napolitansk pizza, bland annat finns en klassiker med tomat och stracciatella som är utsökt.
 5. 450 Gradi (Periskopvägen 19, Lidingö)
  450 grader är temperaturen en pizza bakas i, därifrån kommer namnet. Den här pizzerian ligger ute på Lidingö och serverar vedugnsbakad napolitansk pizza med olika toppings – inte minst en efterrättspizza med nutella.
 6. Taverna Brillo (Sturegatan 6, Östermalm)
  Här finns ett gäng lyxiga pizzor att välja mellan. Bland annat har de en rad pizza bianco (vit pizza utan tomatsås) med allt ifrån löjrom och rödlök till tryffel och parmesan.
 7. Giro (Sveavägen 46, City)
  Giro ägs av Stefano Catenaccis Nobis-koncern och finns med som favorit i italienarnas egen guide till pizzarestauranger i Stockholm, Gambero Rosso. Där hyllas de bland annat för sin goda deg.
 8. Bistro Bananas (Skånegatan 47, Södermalm)
  På Bistro bananas serveras napolitanska vedugnsbakade pizzor med noggrant utvalda råvaror i färgglada lokaler.
 9. Leoparden (Tegnergatan 16, City)
  I våras öppnade syskonen Jakub och Markéta Vávra som även äger Bananas restaurang i City. Även här hittas deras pizzor på menyn.
 10. 1889 Pizza (Mäster Samuelsgatan 18, City)
  Finpizzerior där pizzorna går på dryga 150 spänn finns gott om i stan. Här är det något billigare då man satsar på ”fast fine” som man kallar det.
 11. Al Taglio (Centralplan 19, City)
  Här satsar krögaren Nicola Perrelli på ”pinsa” en romersk avlång streetfood-pizza. Själva degen görs på oraffinerat mjöl och vatten som får jäsa i 72 timmar, därför innehåller pinsa mindre gluten (cirka 30 procent) än vanlig pizza. Pinsorna toppas med saker som buffelmozzarella, salami, prosciutto, breasola, tonfisk, gula och röda små tomater.

Stockholm, Sverige