Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stammisen Joakim hjälpte krögaren Majje ur krisen

Även grannarna har bidragit till nya Socialen. "En kom förbi med brickor, andra har skänkt köksprylar", berättar Majid Mazloumi.
Även grannarna har bidragit till nya Socialen, berättar Majid Mazloumi.

Sjöstadskrögaren Majid Mazloumi fick det tufft när coronakrisen bröt ut. Då slöt stammisen Joakim Johansson upp – och genomförde en total krog-makeover. Nu har de startat Socialen.
– Det räcker inte att bara skriva något snällt på Facebook i en kris, säger Joakim.

ANNONS

Socialen ska vara som det låter: en plats för gemenskap, där folk som kanske bor i samma trapphus med aldrig har snackat med varandra blir vänner. Även om dessa tider kräver fysiskt avstånd.

Läget vid Lugnets industriområdes sista rest är uppenbart viktig –  väggarna pryds av historiska bilder med knegare i blåställ och hus som byggts bort när Sjöstaden växt.

– Jag får höra många historier från gäster som inte varit här på länge och knappt känner igen sig, berättar krogägaren Majid Mazloumi.

Knegarkäk och pintxos

Det avspeglar sig också i maten. Redigt ”knegarkäk” som Sjöstadskalops och Bullens korv serverad i burk, men också mer mingelvänliga alternativ som spanska småmackor, pintxos, står på menyn.

Socialen

Fotografierna på väggen har klippts ut från en gammal bok om Lugnets industriområdes historia.

Det var drömmen om att starta krog som lockade Majid ”Majje” Mazloumi till Hammarby sjöstad.

I december i fjol slog han upp dörrarna till sin amerikanska bar Na9jn på Hammarby Allé. Han fick snart stammisar, det rullade på fint. En gäst klickade han särskilt med – Joakim Johansson, Sjöstadsbo sedan 18 år.

Han kom gärna till Majje för barhäng och drog med sig polarna på helkvällar.

ANNONS

Behövdes nytt koncept

Deras vänskap kom att bli viktig. För när coronan slog till och krogkassan gapade tom beslöt sig Joakim, som jobbar som varumärkeskonsult, att hjälpa Majje.

Han startade projektet Rädda en krog.

– Om man verkligen gillar ett ställe i sitt närområde och vill ha det kvar, då räcker det inte med en klapp på axeln eller att skriva något snällt på Facebook. Det behövs action. Jag tyckte Majje hade något speciellt, men han behövde ett nytt koncept, säger Joakim.

Socialen

En makeover med noll kronor i budget – då får man pryda väggarna med ansikten urklippta ur magasin.

Målet var att förändra rubbet och anpassa verksamheten till rådande osäkra coronatider – utan att spendera en extra krona. Hur? Med goda kontakter och kreativa idéer.

Nytt namn

En kock, en vinexpert till en webutvecklare har bidragit, och Joakim och Majje har slitit hårt i två månader. Resultatet: En helt ny krog, med nytt namn, en hemsnickrad uteservering, ny meny och ny inredning.

Socialen

Stammisen Joakim Johansson och krögaren Majid Mazloumi klickade snabbt. Nu har de slitit ihop för att få igång nya Socialen.

– Det har varit extremt mycket jobb. Men för mig var fanns inget annat alternativ än att köra på, säger Majje.

Lokaltidningar blev tapeter

Med noll i budget har det gällt att vara kreativ. Porträtt ut tidningar från återvinningen blev till en fotovägg. Gamla lokaltidningar blev tapeter.

– Vi tiggde till oss gamla glassflaggor och målade om dem till skyltar, berättar Joakim.

Det mödosamma arbetet har dokumenterats och lagts ut på Facebook. Det har också fått  grannar att knacka på.

– En kom förbi med brickor, andra har skänkt köksprylar. De har varit fantastiskt peppande, säger Majje.

Socialen

Joakim Johansson och Majid Mazloumi vill skapa Sjöstadens socialaste häng.

De berättar att det redan börjat lyfta ekonomiskt, Sjöstadsborna har börjat återvända.

Socialen kör nu ”minievents” varje dag som quiz, Bob Marley-tisdag och relaxsöndag. Vin- och snapsprovningar, även för den gäst som kommer solo.

På lördag den 16 maj sjösätts pintxos-menyn.

”Inspirera till action”

Joakim Johansson hoppas att fler hakar på Rädda en krog-projektet och hjälper lokala pärlor att överleva coronan och leva länge.

– Jag tror absolut att andra kan hjälpa sina favoritplatser också. Jag vill inspirera till action, alla kan ju bidra med något. För en sak har ju corona visat oss om något: att vi behöver gemenskap mer än någonsin.

Hammarby Sjöstad, Stockholm, Sverige