Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ny app ger sig in i stans matkrig – levererar och lagar mat

Matappen Favo ska utmana jättarna i Stockholm.
Matappen Favo ska utmana jättarna i Stockholm.

Utbudet av appar där du kan välja bland maträtter från ett gäng krogar för att sedan få den hemkörd har vuxit rejält de senaste åren. Nu har ytterligare en dykt upp i Stockholm – som både lagar och levererar maten.

ANNONS

För en månad sedan slog foodtechbolaget Favo upp dörrarna på Östermalm, med siktet inställt på att utmana matapparna i huvudstaden. Bolaget grundades av barndomsvännerna Oscar Johansson och Filip Nilsson för ett par år sedan och har funnits i Borås sedan 2017.

– Idén kom till oss när jag bodde på Filips soffa i Lund. Vi käkade mycket utkörd mat och såg ett behov av en bättre produkt, berättar Oscar Johansson över telefon.

Slopar tredjepartslösningen

Resultatet blev Favo som till skillnad från appar som Foodora, Uber Eats och Wolt inte bara levererar maten från krogen till där du befinner dig, utan slopar tredjepartslösningen och lagar den själva.

– Vi vet vad vi preppar, vem som kör ut och vem kunden är. På så vis kan vi ha bättre koll på produktens kvalitet.

Fakta

Här är apparna som levererar maten hem till dig

Foodora Erbjuder hemleverans av mat i Stockholm sedan sommaren 2015. Företaget har sitt huvudkontor i Berlin och samarbetar idag med mer än 9 000 utvalda restauranger i tio länder världen över. I november kom även beskedet att Onlinepizza och Hungrig samlas under Foodora Sweden.

Wolt Lanserades ursprungligen i Finland våren 2015. Runt ett år senare nådde den finska appen för hemleveranser och hämtmat Stockholm. Den här matappen kan även användas för att förbeställa och förbetala mat som man äter på restaurangen.

Uber Eats Du har säkert hört talas om Uber i taxisammanhang, men sedan oktober 2017 levererar de även mat i Stockholm. Från början var appen bara tillgänglig innanför tullarna, nu verkar man i hela Stockholm.

Favo Matappen som har funnits i Borås sedan 2017 lanserades i Stockholm den 20 november. Än så länge är tjänsten endast tillgänglig på Östermalm, men till våren öppnar man köksenheter även i Hägersten och i Vasastan. Favo sköter allt från produktion till leverans. 

Street food-inspirerad meny

Genom att ha fastanställd personal försäkrar de sig om att produkten tas om hand ordentligt från köket till dörren, menar Oscar Johansson. Och eftersom rätterna serveras helt utan mellanhänder är leveransen, som görs med elbilar, alltid gratis.

Själva menyn är street food-inspirerad.

– Vi lagar allt från grunden. Det är olika bowls, tacos och hamburgare. Framöver kommer vi att ta in ett par nya rätter var och varannan månad för det vet vi efterfrågas av stamkunder. Men klassiska rätter som vi vet att folk vill ha kommer alltid att finnas.

Andra matappar har ett väldigt brett utbud av krogar och menyer. Hur konkurrerar ni med det?

– Min känsla är att man kommer till oss för att vi står för bra lagad och hållbar mat. Vi har en ganska bra bredd, men jag tror också att kvaliteten går före kvantiteten. Jag tror inte att våra konkurrenter är andra matappar utan mer lunchkrogen intill jobbet eller hamburgerstället i ditt kvarter.

Östermalm, Hägersten och Vasastan

För tillfället har Favo endast ett produktionskök på Östermalm, men nästa år expanderar de till Hägersten och Vasastan.

– Leveransområdet är begränsat till 2,5 kilometers radie från våra kökshubbar, så att vi kan garantera kvaliteten.

Under de första veckorna sedan Favo lanserades i Stockholm har 10 000 nedladdningar av appen gjorts.

– Vi hade 4 000 beställningar första tio dagarna. Magkänslan är att det är en saknad produkt som inte riktigt funnits, som tagits emot väldigt väl, säger Oscar Johansson.

Stockholm, Sverige