Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Han startar fransk vinfest i Stockholm

Bogdan drar igång en vinfest på Balzac
Bogdan drar igång en vinfest på Balzac
Delphine och Edouard Prothery har också beajoulaisparty 16 november.
Delphine och Edouard Prothery har också beajoulaisparty 16 november.

Möblerna ställs åt sidan och karafferna fylls med Beaujolais noveau.
16 november blir det fransk vinfest på Balzac.

Traditionellt i Frankrike brukade bar och restaurangägarna hälla ut sågspån på golvet när den första skörden, Beaujolais noveau skulle firas. Detta för att man spottade ut den färska, väldigt sura vinet på golvet. (Numera håller vinet en mycket högre kvalité vilket gör att det går att dricka direkt.)

Det franska brasseriet Balzac, på Odengatan 26, vill också stöka till det lite och ställer till med en stor Beaujolais-fest: Bord och stolar röjs undan, de trycker en baguette och en karaff vin i handen på sina besökare. Sen är det fest.

Alla möbler bort, ni räknar med en röjig fest? 

– Det brukar sägas att under Beaujolaisfesten är det enda gången du ser en fransman full ute på gatan. Och även om både du och jag vet att det inte stämmer så säger det någonting om hur det här ska firas, säger Bogdan Monciu som räknar med att det kommer cirka 200 personer under kvällens gång.

Förutom baguetter och en påfyllning av det färska vinet kommer Balzac att servera alla möjliga sorters rätter från sitt kök. Men för att få plats på festen måste du köpa biljett i förväg, något du kan göra på Balzacs sajt.

Inte det bästa vinet

Balzac på Odengatan ligger ett område som närmast kan kallas lilla Paris: På andra sidan Sveavägen ligger exempelvis det superfranska stället Paname och bara ett stenkast bort ligger den lilla restaurangen Delphine & Edouard som också ställer till med beajoulaisfest samma kväll.

– Det är en öppen tillställning, vem som helst kan titta in och ta ett glas, säger ägaren Edouard Prothery som rekommenderar att du provar lite äldre vin samtidigt.

– Som alla vet är det unga nya beaujoulaisvinet inte det bästa vinet du kan få tag i, så jag tänkte föreslå att gästerna även provar en äldre variant för att jämföra. Och sen stanna på middag om man vill, säger han och skrattar.

Festkvällen är 16 november.

Fakta

Tre fester

Balzac: Odengatan 22

Delphine & Edouard: Roslagsgatan 15

Tyge & Sessil: Brahehatan 4

Här kickar de igång Beajoulaisfesten vid tolvslaget natten till torsdagen den 16 och håller öppet till 02.

 

Odengatan 26, Stockholm, Sverige