Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stinkande premiär för årets surströmming

Surströmmingspremiär på torsdag.
Surströmmingspremiär. Här är ställena där du kan äta den stinkande delikatessen.

Den tredje torsdagen i augusti luktar det surströmmingspremiär. Då kan Tennstopets och Sturehofs kroggäster festa på den stinkande delikatessen. Sen städar de med klorin.

Surströmmingen förknippas oftast med norra delen av Sverige, men brukar ätas på fler platser tillsammans med tunnbröd, lök och ibland även snaps.

Somliga älskar den fermenterade fiskrätten, medan andra inte ens står ut med lukten. Troligtvis är det därför så få Stockholmskrogar har den på menyn när det är dags för den årliga surströmmingspremiären på torsdag, 17 augusti.

Anrika Tennstopet i Vasastan serverar dock surströmming hela dagen och kvällen.

Tennstopet väntar sig 700 besökare

Och de är inte rädda att alla ska väja för lukten, utan väntar sig mellan 600 och 700 sugna besökare under dagens tre serveringar. Här serveras delikatessen med tre sorters lök (silver-, röd- och gräslök), tre sorters ost (getost, vit caprin och kryddost) samt hårt och mjukt tunnbröd, gräddfil och mandelpotatis.

– Det är mycket stamgäster som bokar direkt när vi öppnar bokningen en vecka efter fjolårets premiär. Så det brukar gå ganska fort, säger Tennstopets köksmästare Micke Schedin.

I skrivande stund finns ett fåtal platser kvar till lunchserveringen vid 11.30, men de kommer troligtvis gå åt de närmsta dagarna, tror han.

Läs mer: Så blir årets kräft- och surströmmingsskiva i Solna

”En del turister ryggar ju tillbaka”

Men alla är inte lika förtjusta.

– Det märks ju i närområdet. Ligger vinden rätt eller fel, beroende på hur man ser det, så luktar det även nere i Vasaparken, en del turister ryggar ju tillbaka och undviker att gå den här gatan. Men de som bor ovanför vet om att det är på torsdag som gäller. Vi har ju kört surströmmingspremiär här i 45 år, säger Micke Schedin.

Hur lång tid tar det innan näsan vänjer sig?

– Lukten är så pass stark att den bedövar sinnena. Så fem minuter efter första burken öppnas nere i köket känns det inte lika mycket. Gästerna som kommer hit är vana, för dem är doften en förnimmelse om något gott.

Någon surströmmingsfrossa för Micke Schedins egen del blir det däremot inte.

– Nej, jag har ätit det, men det är väl ingen jättefavorit. Vi äter en klämma varje år nere i köket, bara för att det är tradition. Man måste ju veta vad man serverar, men jag har inte lärt mig att älska det än.

Städar bort lukten med klorin

När surströmmingspremiären väl är över står ett städlag redo så fort restaurangen stänger klockan 01, berättar Micke Schedin.

– De tvättar bort lukten med klorin. Men man kan ändå känna en svag doft av det dagen efter.

Vad säger sopgubbarna om det hela?

– De blir förstås inte supernöjda när de kommer hit på fredagsmorgonen, men de är ganska vana.

Var ni någonsin oroliga att sopkaoset skulle hålla i sig? Hade ni en reservplan?

– Ja, det låg väl inte till vår fördel, säger Micke Schedin med ett skratt. Det hade blivit lite tråkigt att transportera allt själva. Men vi har en bemanningsfirma som i absolut nödfall kunde ta de soporna. Nu ska vi hoppas att det inte behövs.

Fakta

Fler ställen att käka surströmming på

Surströmmingsskiva på Östermalm: Även Sturehof kör årlig surströmmingsskiva med snaps och underhållning på uteserveringen på torsdagen, 17 augusti.

Surströmming på olika vis på Skeppsholmen: På restaurang Hjerta på Skeppsholmen kan du också äta surströmming på olika vis mellan 18.30 och 22.00 på torsdag. Än finns några platser kvar.

Testa olika sorter med Surströmmingsakademien: Får du inte plats på Tennstopet eller Sturehof kan du alltid bege dig till någon av Coop Forums butiker i Stockholmsområdet på fredag, 18 augusti, istället. Där håller Surströmmingsakademien i en demodag med möjlighet att prova på surströmming för första gången – eller bara testa olika sorter.

Surströmming till sjöss: Lite senare, den 6 september, blir det även surströmmingsafton till sjöss, anordnad av krögaren Malin Söderström, ombord på M/S Gustafsberg VII.

Stockholm, Sverige