Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stjärnkockens nya drömkrog flörtar med Japan

Frida Ronge, hemma i sitt kök.
Frida Ronge, hemma i sitt kök.
Frida Ronge och kocken Albin Ekdal.
Frida Ronge och kocken Albin Ekdal.

Nästa vecka adderar stjärnkocken Frida Ronge krogkonceptet Unn till restaurang Tak på At Six. Restaurangen är en nytolkning av en japansk teppanyaki och besöket ska vara som att gå på teater.

ANNONS

I slutet av mars slog storsatsningen Tak, där Frida Ronge verkar som kulinarisk ledare, upp dörrarna på Brunkebergstorg.

På onsdag har det blivit dags för Ronge att lägga i ytterligare en växel när Unn öppnas bakom en avskild dörr inne på restaurangen.

Endast plats för åtta gäster

I den nya restaurangdelen, som till en början kommer att ha öppet för en sittning per kväll onsdag till lördag, finns bara plats för åtta gäster.

Här möts japanska och nordiska smaker och metoder när säsongsanpassade råvaror steks på en traditionell japansk stekhäll – en så kallad teppan – framför gästerna.

– Jag har alltid haft det här som en romantisk dröm, säger Frida Ronge som står för den kreativa utvecklingen.

Idén föddes för tio år sedan

Idén har legat och puttrat i många år, ända sedan Ronge jobbade som teppanyaki-kock på Yasuragi Hasseludden för drygt tio år sedan.

– Jag tyckte att det här sättet att äta och laga mat på var väldigt tilltalande. Redan då kände jag att det här ville utveckla det här till något ännu bättre, med en mer avancerad meny, på en egen restaurang.

Den möjligheten presenterade sig äntligen när Frida Ronge blev tillfrågad om att konceptutveckla Tak.

Ungt stjärnskott blir ansvarig kock

Ansvarig kock för Unn är Albin Edberg. Han har tidigare bland annat tävlat i Boucuse D’Or som commis åt Tommy Myllymäki, samt arbetat på flera trestjärniga restauranger, så som amerikanska Per Se och Manresa.

ANNONS

– På Unn är upplevelsen lika viktig som smakerna. Kocken måste både kunna laga mat och vara social och skapa en stämning i rummet som är härlig. Jag och Albin lärde känna varandra för ett och ett halvt år sedan och jag vet att han är extremt ambitiös som kock och har helt rätt personlighet för att ta en sådan här plats. Det är en stor trygghet att få jobba med honom, säger Frida Ronge.

”Istället för att gå på teater kan man gå till Unn”

Själva middagsupplevelsen jämför hon med en föreställning.

– Menyn består av fjorton serveringar som kommer att ta omkring tre-fyra timmar. Så istället för att gå på teater kan man gå till Unn, för det blir verkligen som en show framför gästen och ett väldigt personligt möte mellan dem som sitter runt bordet och kocken.

Restaurang Unn öppnar den 23 augusti, högst upp på Brunkebergstorg.

Tak, Brunkebergstorg, Stockholm, Sverige