Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stort test: Så bra koll har hotellen på Stockholm

Mattias Stegl, GM, Hobo.
"Nu vaknar Stockholm till liv", säger Mattias Stengl, general manager på Hobo.

Hur bra är Stockholms hotell på att tipsa om mer än bara turistfällor? Har de koll på bra krogar, barer och klubbar i stan?
Vi lät den fiktive turisten ”George Denton” sätta 11 hotell på prov och trots några riktiga bottennapp fick vi överraskande bra svar.

ANNONS

Vem kan den här stan bäst? Vilka restauranger är i ropet, vilka museum är mest intressanta och vilka klubbar gäller?

Vi vet vad vi själva tycker men det finns ju fler som ger råd. Inte minst hotellen i den här stan som ska guida de tusentals turister som inte bara förlitar sig på Yelp och Tripadvisor.

Men vart skickar hotellen sina gäster och hur bra kan hotellens concierger stan?

Väldigt bra visar det sig efter att ha mejlat elva ställen, förklädda som turister, för att be om de bästa krogarna, sevärdheterna och utflykterna.

Jag kollar event på
Facebook, olika krog-
guider och sajter.
Det är en ständig jakt.

Rasmus Elfström,
concierge på Bank hotel

ANNONS

Den mest utförliga listan på tips fick vi från det femstjärniga hotellet Grand Hôtel samt från nyöppnade Bank Hotel där deras concierge Rasmus Elfström sätter en ära i att vara bäst påläst i stan.

Rasmus Elfström på Bank hotel

Rasmus Elfström på Bank hotel. Foto: Johan Thornton.

Hur håller du dig uppdaterad? 

– Jag kollar event på Facebook, olika krogguider och sajter. Till och med dagstidningarna i bland, som har ett lite annat perspektiv än det i min snabba värld. Men det är en ständig jakt.

Han fortsätter:

– I min bransch blir jag också inbjuden till mycket nytt som händer. Och så är jag nyfiken för att kunna hjälpa till, både privat till mina vänner och när jag jobbar. Jag brukar själv alltid utnyttja den service som finns när jag reser, ofta är det en concierge som kan stan bäst.

 

Även på Hobo fick vi ett väldigt personligt svar på hur man bäst kan roa sig i Stockholm. Här rekommenderar general manager Mattias Stengl allt från ett besök på nya krogen Misshumasshu till att hänga i Lilla Blecktornsparken.

Ofta är det en
concierge som kan
stan bäst.

Rasmus Elfström,
concierge på Bank hotel

– Hos oss försöker vi ha en viss typ av människor som jobbar: De som är intresserade och som har koll på stan. För våra gäster, vare sig de är här och tar en drink eller bor på hotellet, ska inte få en standardiserad upplevelse, utan den ska vara personlig, fast ändå professionell, säger han och tillägger:

– Det är nästan så att stockholmare är de viktigaste gästerna för oss. Att fler tittar in här och ber om tips – det vore bara roligt.

Superlokalt perspektiv

På nyöppnade Blique by Nobis fick vi väldigt lokala tips på saker att göra nära hotellet; en gedigen lista med krogar, kaféer, lunchställen och klubbar.

Men på livsstilsvandrarhemmet Generator som också ligger i Vasastan fick vi i stället rådet att titta in på sajten Visit Stockholm. Förvisso har de bra tips men ur vårt perspektiv var det lite väl slappt. Dock ska det sägas att de erbjöd mer hjälp när vårt sällskap väl skulle vara på plats.

Ännu värre var det dock på Scandic Malmen och Nofo Hotel på Södermalm som i skrivande stund inte bemödat sig med att svara på vår fiktiva turists vänliga frågor.

Kanske hade de genomskådat oss.

Stockholm, Sverige