Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Surströmmingspremiären blir av – delas upp på två dagar

Surströmmingspremiären på Tennstopet blir av i år – men delas upp på två dagar.
Surströmmingspremiären brukar snabbt bli fullbokad på Tennstopet.

Ingen trängsel men mer stank när det är dags att frossa surströmming på Tennstopet.
Vanligen äts delikatessen enbart på premiären – men nu blir skivan två dagar.
– Det blev fullbokat direkt för att vi inte kan ta emot lika många gäster, så vi utökade med en dag, säger Jimmie Rundqvist.

ANNONS

Den tredje torsdagen i augusti sprids en oväntad odör i kvarteret där anrika restaurang Tennstopet ligger i Vasastan. Då vankas det surströmming som serveras tillsammans med tre sorters lök (silver, röd och gräs), tre sorters ost (getost, vit caprin och kryddost) samt hårt och mjukt tunnbröd, gräddfil och mandelpotatis.

Delade meningar om fisken

Vissa älskar den fermenterade fisken, medan andra inte står ut med lukten. Men Tennstopet lockar många surströmmingssugna många varje år. Platserna till årets premiär tog snabbt slut, så krogen har valt att utöka delikatessätandet med en dag – både 20 och 21 augusti.

– Torsdagen blev fullbokad direkt för att vi inte kan ta emot lika många gäster, så vi utökade med en dag, säger Jimmie Rundqvist, vd och källarmästare.

I skrivande stund finns det fortfarande platser kvar till 21 augusti.

Underhållningen blir kvar

Ett vanligt år tar Tennstopet in runt 500 gäster under premiären, men i år blir det 250 personer per dag. Detta för att antalet platser på restaurangen har minskat för att undvika trängsel så att man inte bryta mot restriktioner som råder.

– Annars är allt som vanligt. Brassbandet är på plats och kommer att gå runt och spela mellan borden, både ute och inne, säger Jimmie Rundqvist.

Även den årliga surströmmingsskivan på Sturehof blir av, men det blir ingen underhållning som det vanligtvis brukar vara. Första gången skivan ägde rum på krogen var 2004, då åt nio personer fisken.

ANNONS

Kan bli större skiva nästa år

De senaste åren har 90 personer suttit på Sturehofs uteservering och käkat delikatessen.

– Det kommer vara lika många i år för att vår uteservering blivit större. Om restriktionerna hävs till nästa år kanske vi kan ta emot 150 gäster, säger delägaren Pelle Sturén.

Han ser mycket framemot skivan som äger rum den 20 augusti.

– Jag tycker det är en av de roligaste kvällarna vi har. Gästerna blir lite glada i hatten samtidigt som turisterna inte fattar någonting när lukten sprider sig i stan, säger han.

Tennstopet, Dalagatan, Stockholm, Sverige