Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Trängseln på stans uteserveringar ska kontrolleras

Kaffekoppen på Mynttorget i Gamla stan har öppnat båda sina uteserveringar för att säkerställa avstånd mellan fikagäster
Kaffekoppen på Mynttorget i Gamla stan har öppnat båda sina uteserveringar för att säkerställa avstånd mellan fikagäster

Påskhelg och fint väder. Det är som gjort för häng på en uteservering. För att minska trängsel kommer staden på uppdrag av Smittskydd Stockholm därför göra kontroller under långhelgen.

ANNONS

Det är inte bara coronalediga stockholmare som fattat att uteserveringar är ett hett alternativ i restriktionstiderna vi nu lever i. Vetskapen har även nått Smittskydd Stockholm och Stockholms stad.

Under påskhelgen kommer staden göra tillsynskontroller på uteserveringarna för att minska trängseln och se till att Folkhälsomyndighetens direktiv följs.

– Vi kommer att vara smittskyddsläkarnas ögon och öron utåt för att se till att både gäster och personal kan känna sig trygga på uteserveringarna, säger Kristine Fornander som är tillförordnad avdelningschef på enheten för livsmedelskontroller.

Gäster kan få byta bord

På Kaffekoppen i Gamla stan har man öppnat båda uteserveringarna för att kunna hålla glest mellan fikagästerna, berättar Aydin Sharro.

– Det är ju bordsservering nu, så man har full koll. Sitter en gäst för nära någon säger vi till så att den byter bord. Nu har vi inte så mycket kunder men det finns möjlighet att möblera om ifall det kommer många, säger Aydin Sharro.

Fakta

Det här gäller på uteserveringarna

  • Restaurangen ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dem.
  • Gäster ska kunna hålla avstånd till varandra.
  • Gäster får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
  • Stående servering vid barer är inte tillåtet.
  • Rutiner för hur restaurangen kan förhindra smittspridning bland gäster ska finnas.
  • Regelbundna riskbedömningar utifrån Folkhälsomyndighetens och smittskyddsläkares bedömningar ska göras.
  • Instruktioner om hur personalen kan förhindra smittspridning ska vara tydliga.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Stockholm, Sverige