Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tryggt käk sätter tonen på Tegnérgatans nyaste krog

Filippa Dahlberg och Cooper Palmer öpnar krogen Hasselbo ihop på tegnérgatan.
Cooper och Filippa vill att deras bistro och vinbar ska vara enkel att slinka in på.

Med erfarenhet från stans finaste krogar vill gänget bakom Hasselbo skapa en kvartersrestaurang som påminner om Rolfs kök och Lilla Ego.

ANNONS

Efter sju år på Mattias Dahlgrens stjärnkrog på Grand Hotel hade Filippa Dahlberg vuxit ifrån restaurangen hon i princip vuxit upp på. Hon ville göra något nytt, men visste inte riktigt vad.

…det blev rätt bra till slut

Filippa Dahlberg

Hennes kollega Cooper Palmer var däremot tvärsäker: Han skulle starta eget och när Filippa landade i samma beslut föll det sig naturligt för radarparet att öppna en restaurang ihop.

Ett par timmar innan öppningen på deras bistro och vinbar står Filippa och svabbar golven. Här gör hon och Cooper allt, de har även inrett krogen själva.

– Man inser varför folk har det som ett jobb, säger hon och skrattar. Men jag tycker att det blev rätt bra till slut.

Urblåst saloon

De stora fönstren mot gatan släpper in ordentligt med ljus i lokalen vars råa väggar, ljusa läderdetaljer, lackade pinstolar och sobra atmosfär gör det nästan omöjligt att minnas hur det såg ut när den amerikanska saloonen Saddle & Sabre låg i den här lokalerna.

hasselbo3-1

Inredningsdetaljen Tintin ser ut som ett udda val. Förklaringen är att samma motiv hängt i Coopers pojkrum. Ytterligare en anledning är att hans frus pappa, efter vars lantställe restaurangen är döpt, också gillar den franske pojkjournalisten. Foto: Johan Thornton

Att hitta den röda tråden

Att jobba på en av landets bästa krogar i så många år har gjort att de lärt sig väldigt mycket, det är båda överens om. Men att driva krog själva är en annan grej?

ANNONS

– Det som varit svårt är att hitta den röda tråden, egentligen vill vi göra allt men samtidigt får det inte spreta för mycket, säger Filippa.

Och den röda tråden är inte heller helt uppenbar, mer än att den rätt korta menyn ser modern och fräsch ut.

– Ambitionen är att ha en dynamisk meny med mellanrätter som vi byter lite hela tiden. Också vill vill ha en bra blandning av kött, fisk  vegetariskt och comfort food. Du ska känna igen dig även om menyn skiftar säger Cooper.

Rutinerade kockar

Att det är öppet in till köket på Cooper och Filippas krog är en viktig detalj. "Kockarna får en annan relation till gästerna då", säger Filippa.

Att det är öppet in till köket på Cooper och Filippas krog är en viktig detalj. ”Kockarna får en annan relation till gästerna då”, säger Filippa. Foto: Johan Thornton

Kockarna de rekryterat har också jobbat hos Mattias Dahlgren, samt stått i köket på ställen som Adam & Albin, Eksteds och Allegrine.

De är därför noga med att understryka att deras ställe är en kvarterskrog, då kockarnas bakgrund antyder annat.

– Vi sneglar på ställen som Rolfs kök och Lilla Ego. Ställen med grymt duktiga kockar men som har en avslappnad atmosfär, säger Cooper.

Konkurrensen på gatan

Atlantique nästan lika färskt som Hasselbo. Foto: Johan Thornton

Atlantique nästan lika färskt som Hasselbo. Foto: Johan Thornton

Vägg i vägg med Hasselbo huserar nyöppnade Café Atlantique som hämtar sin inspiration från Atlantkusten och mittemot ligger den populära naturvinsbaren Savant. Längre ner på gatan ska gänget bakom krogen Bananas dessutom öppna Leopard.

Lägg till att Bierhaus, Man in the Moon, Allegrine och DogFood/ Lådan, Nabo och Folkparken ligger högst fem minuter därifrån.

– Det känns helt rätt att ligga här nu, säger Filippa, det är ett kul krogstråk med massor av ställen och jag tror vi kommer hjälpa varandra snarare än att konkurrera med varandra.

Det svåra med att starta eget är att välja bland alla idéer och hitta den röda tråden tycker krögaren Filippa Dahlberg . Foto: Johan Thornton

Det svåra med att starta eget är att välja bland alla idéer och hitta den röda tråden tycker krögaren Filippa Dahlberg . Foto: Johan Thornton

Krogen Hasselbo ligger på Tegnérgatan 9 och har öppet tisdag – lördag till 01. 

 

Tegnérgatan 9, Stockholm, Sverige