Medeltidskrogren Aifur är en av tre konceptkrogar som Martin E-type Eriksson driver.
Medeltidskrogren Aifur är en av tre konceptkrogar som Martin E-type Eriksson driver.

E-Type: Så lyckas du med konceptkrogen

Krog 

Med vikingakrogen Aifur, ­karibiska ­baren Gustavia och en rysk ubåtsbar är Martin ­”E-Type” ­Eriksson Stockholms okrönte ­konceptkrogskung.

Hur får man till en lyckad konceptkrog?
– Du måste gå all in. Hela vägen in i kaklet med varenda detalj. På Aifur (vikingakrog i Gamla stan, reds. amn.) har vi inte lämnat något åt slumpen. Allt från inredningen till glasen och menyn ska vara vikingatid. Många restauranger gör mycket med sitt koncept, men glömmer bort själva maten, det får man verkligen inte göra.

Vill du öppna fler konceptiga krogar?
– När jag var i LA senast gick jag på en western-krog. Där borde de verkligen ha kunskap om hur det såg ut på den tiden. Men i stället hade de sabbat allting med plast, så jag kanske måste åka dit och fixa en riktig åt dem! Men jag har andra drömmar om två, tre ställen till. Än så långe håller jag ­idéerna för mig själv.

Finns det andra ­lyckade koncept i Stockholm?
– Jag gillar några av de engelska pubarna som finns i stan, där bartendern, som pratar engelska, drar bort skummet från en Guinness med en träskrapa. Då känns det verkligen som England.

Läs mer: Konceptkrogarna i Stockholm som går mot strömmen

Läs fler krogartiklar

Krog

Snart bara en Dovas kvar i stan

Krog

Lilla Vietnam ligger runt Odengatan

Johan Evers, Sveriges bästa bartender, öppnar egen bar och restaurang i Stockholm nästa år
Krog

Svensk mästare öppnar bar på Östermalm

Krog

Nykomling vinner fint krogpris

Bilder från konceptkrogarna Sjätte tunnan och Melt i Stockholm
Krog

Konceptkrogarna som går mot strömmen

Anders Ramsey är kock på Växhuset
Krog

”Vegetariskt är snart normen”