Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De utmanar kroggäster: ”Våga fråga om doggy bag”

Pegah Livani och Rebecca Brage ska lansera en doggy bag-utmaning.
Pegah Livani och Rebecca Brage ska lansera en doggy bag-utmaning.

Pegah Livani och Rebecca Brage vill ändra folks inställning till doggy bags – från pinsamt till miljösmart.
– Förhoppningsvis kan vi bidra till en förändring, säger de.

Pegah Livani driver instagramkontot @stockholmfoodguide, tillsammans med vännen Rebecca Brage som står bakom @stockholmfood ska hon snart lansera en kampanj för att minska matsvinnet på restauranger.

– Många restauranger jobbar med zero waste i köket, men när maten serverats så lämnar de över ansvaret till gästen, säger Pegah Livani.

Nu vill de uppmana både restauranger och gäster att inte slänga mat som blir över utan återanvända den. Det blir en utmaning för alla att göra sin del.

Samarbetar med ett femtiotal krogar

– De flesta tänker nog inte ens tanken och blir det mat över kanske man inte ber om det för att man inte ska hem på ett par timmar och tänker att det blir dåligt, säger Rebecca Brage.

Till en början kommer de att samarbeta med ett femtiotal restauranger, som kommer att sätta upp en poster där det står #doggybagchallenge .

– På så vis blir det synligt för gästerna att de erbjuder doggy bag där, säger Pegah Livani.

En av restaurangerna som kommer att medverka är Kungsholmskrogen AG som drivs av kocken Johan Jureskog.

Pegah Livani och Rebecca Brage ska lansera en doggy bag-utmaning.

Pegah Livani och Rebecca Brage ska lansera en doggy bag-utmaning. Foto: Sandra Eriksson

Doggy bag – från pinsamt till trendigt

Han lanserade för flera år sedan sin egen doggy bag som synligt hänger på väggen.

– Det är så bra att de gör det. Eftersom det är så få som gör det blir både gäster och krogar nog lite obekväma i det, säger Rebecca Brage.

– Jag själv slänger aldrig mat, men många jag är med tycker att det är pinsamt att jag ber om doggy bag. Kanske handlar det om att restaurangen och sällskapet ska tro att man är snål, eller något sådant, instämmer Pegah Livani.

Tips på hur du tar till vara på rester

Med hjälp av sociala medier hoppas de kunna få fenomenet doggy bag att gå från pinsamt till trendigt.

– Förhoppningsvis kan vi bidra till en förändring.

Dessutom kommer de att lansera en hemsida med fakta om hur länge mat håller, tips och recept på hur du tar till vara på rester, kockar som gästbloggar med mera.

#doggybagchallenge drar igång den 4 september.

Stockholm, Sverige