Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Erfaren kockduo bakom nya krogen Främmat i Vasastan

Kalle Nilsson och Jonas Helgesson har öppnat Främmat på Dalagatan 54.
Kalle Nilsson och Jonas Helgesson utanför Främmat på Dalagatan 54.

Kalle Nilsson, ena grundaren av Punk Royale, och Jonas Helgesson, tidigare kock på Adam/Albin, befann sig på olika sidor av jordklotet när de bestämde sig för att öppna krog ihop. Nu har de slagit upp dörrarna till Främmat i Vasastan, där säsongen och känslan får styra menyn.
– Det blir väldigt kreativt, säger Jonas.

ANNONS

Ett stenkast från Vasaparken på Dalagatan 54, intill klassiska Tennstopet, öppnade krogen Främmat slutet av augusti. Bakom den står kockarna Kalle Nilsson och Jonas Helgesson som är barndomsvänner från Motala.

Ända sedan de jobbade på Bungenäs på Gotland ihop för några år sedan har tanken på att göra något tillsammans lockat, men det var först när Kalle Nilsson lämnade Punk Royale för ett år sedan som de bestämde sig.

– Kalle var på Nya Zeeland och jag satt i karantän i Paris när vi planerade det här, berättar Jonas Helgesson, som de senaste åren bland annat jobbat som köksmästare på ostronbaren Le Mary Celeste, och tidigare på Adam/Albin.

Främmat på Dalagatan 54.

Främmat har ett trettiotal platser, varav tio alltid är drop in-platser. Foto: Sandra Eriksson

Tog över Bröderna Svedmans gamla lokal

När källarlokalen, som tidigare var Bröderna Svedmans, dök upp skrev de på pappren utan att Jonas ens hunnit se den. Sedan gick flyttlasset.

De senaste månaderna har de renoverat lokalen själva, byggt ett öppet kök, slipat bord och fraktat in bistrostolar från Lyon och för ett par veckor sedan slog de upp dörrarna. Sedan dess har det varit fullsatt.

– Jag trodde faktiskt inte att skulle bli så högt tryck så tidigt, men folk får reda på saker snabbare än vad man tror, säger Kalle Nilsson.

Främmat på Dalagatan 54.

Menyn har inget tema, men drar åt det franska hållet. Foto: Sandra Eriksson

God mat, bra viner och härlig stämning

Vad gäller restaurangens koncept så finns det inget mer än god mat, bra viner och härlig stämning, enligt kockarna själva.

ANNONS

– Vi är en helt konceptfri restaurang. Vi lagar den mat som vi känner för och som vi tycker är god, även om menyn kanske drar åt det franska. Fast vi byter saker rätt ofta, säger Kalle.

För tillfället hittas rätter som paté en croûte, ljummen blodkorv och frasig zucchiniblomma med anklever på menyn, men komponenterna förändras nästan på daglig basis, beroende på vad leverantören har hemma.

– Det är en levande meny. Vi försöker att följa säsongen, så det blir väldigt kreativt, säger Jonas.

Och på kvällarna ljuder fransk hiphop i högtalarna och vem som helst kan droppa in för en längre middag eller bara för att ta ett glas och dela på några snacks i baren.

– Känslan är som ett modernt Paris, vi vill att allt ska vara så fritt som möjligt, säger Kalle.

Främmat på Dalagatan 54 har öppet onsdag-lördag från 17.30-23.00. 

Kalle Nilsson och Jonas Helgesson har öppnat Främmat på Dalagatan 54.

Kalle Nilsson och Jonas Helgesson. Foto: Sandra Eriksson

Dalagatan 54, Stockholm, Sverige