Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vassa Eggen firar tjugo: ”Det har varit en bergochdalbana”

Kristoffer Sandström och Christian Olsson öppnade sin första restaurang som 25-åringar.
Kristoffer Sandström och Christian Olsson öppnade sin första restaurang som 25-åringar.

För tjugo år sedan öppnade duon Kristoffer Sandström och Christian Olsson sin första restaurang. Nu ska det firas flera veckor framöver.
– Vi kommer att försöka fira hela vägen in till jul, säger Christian.

ANNONS

1999 startade radarparet Christian Olsson och Kristoffer Sandström kvarterskrogen Vassa Eggen på Kungstensgatan på Östermalm.

Sedan dess har de startat ytterligare fyra restauranger i Stockholm tillsammans och planerar inte att sluta på långa vägar.

– Det har varit en bergochdalbana, säger Christian Olsson. 

img_9616

Utöver Vassa Eggen driver Christian Olsson och Kristofer Sandström restaurangerna Tennstopet, Kommendören, Tako och Haga Bottega. Foto: Anders Eklöf

När Allt om Stockholm träffar Christian på Vassa Eggen en eftermiddag är det full aktivitet i lokalen inför att restaurangen ska öppna för kvällen. Det syns att det är en sammansvetsad grupp som arbetar på restaurangen.

– En av höjdpunkterna när man har hållit på så här länge är att man lärt känna jäkligt många gäster och medarbetare som har blivit vänner. Det är många duktiga kockar, kypare och bartendrar som har passerat genom åren och startat egna krogar. Det är mycket som har varit häftigt på den här resan.

En tuff start

Vassa Eggen startade de som 25-åringar efter att ha lärt känna varandra när de gjorde lumpen, då de båda närde en dröm om att få öppna en egen restaurang.

Starten gick bra, med små marginaler. Christians pappa fick hjälpa till med pengar och Kristoffer fick sälja sin lägenhet för att de skulle ha råd. 

ANNONS

– Det var lite kniven mot strupen från dag ett. Det var tufft, men vi lärde oss den hårda vägen.

Vita dukar och handskar

Tre år efter starten flyttade de till större lokaler på Birger Jarlsgatan. När restaurangen öppnade var det en kvarterskrog, men blev sedan en klassisk finkrog med avsmakningsmenyer, vita dukar och vita handskar.

vassa-eggen-20-a%cc%8ar-sedan

Foto på Kristofer Sandström och Christian Olsson, från ett tidigt visitkort. Foto: Vassa eggen

Efter tio år med den inriktningen, började de tröttna på den typen av matlagning och lågkonjunkturen som rådde i Sverige gjorde att de kände ett behov att göra något roligare.

– Det var tyst i matsalen, folk satt och viskade och vi hade för lite att göra. Då tog vi ett nytt grepp, åkte till USA och hämtade inspiration.

Det var lite kniven mot strupen från dag ett

Christian Olsson

Under en natt år 2009 sadlade de om, satte upp en ny neonskylt i fönstret och bytte menyerna. Nu skulle det bli ett steakhouse. 

– Vi drog igång med en stor meny som tog fart på en gång. Det var lite vår räddning.

 Blev någon besviken av förändringen?

– Jo, det var säkert många. Det var till och med en och annan tidning som tyckte att det var förfärligt. För oss handlade det om överlevnad. Vi hade inte uthållighet att stå och kriga på det sättet, utan behövde få in pengar till hyran.

img_9603

Namnet Vassa Eggen kommer Ulf Lundell-låten ”Den vassa eggen”, då båda är väldigt förtjusta i musikern. Foto: Anders Eklöf

En föränderlig bransch

Under de tjugo åren som duon har drivit restaurang har branschen förändrats enormt. Christian minns 1999 som en tid då folk mest åt ute på restaurang med jobbet eller ibland på helgerna, i jämförelse med idag.

– I alla fall i Stockholm går folk ut och äter hela veckan. Det har också blivit enormt mycket restauranger. Det ökar konkurrensen, men det ser vi bara som positivt. Jag tycker att det har blivit bättre under de här åren.

b42b1ba9-3b9aca00-0-vassaeggen1910-0489

Trots att restaurangen har ändrat på sin inriktning flera gånger har de alltid haft sina klassiska strutar på menyn. Foto: Vassa eggen

Christian tycker att det roligaste med yrket är just att det är en så föränderlig bransch, där de kan förändra menyer och arbetssätt över natten och får feedback från gäster och medarbetare varje dag.

– Man är aldrig färdig med en restaurang. Det är ett ständigt pågående projekt.

Vad är det jobbigaste med yrket? 

– Det är väldigt tidskrävande och är en verksamhet som alltid är igång. Det är klart att det är bättre nu när vi har duktiga medarbetare, men under de första tio åren var det väldigt lite socialt liv utanför restaurangen. Det kan vara påfrestande, så det är viktigt att det är kul.

 Idag har både Christian och Kristoffer fru och tre respektive fyra barn. 

– Vi är fortfarande gifta bägge två, hör och häpna. Vi har varit väldigt lyckligt lottade med förstående fruar som både bidragit och möjliggjort den här resan, säger Christian. 

img_9609

Christian berättar att de har många stammisar. ”Det är jäkligt roligt att de har hängt med så pass länge. Vi har några lojala gäster som faktiskt har hängt från början”. Foto: Anders Eklöf

Tjugoårskalas fram till jul

Från och med den 1 november till den 20 december drar själva 20-årsfirandet igång med liveuppträdanden, dj:s i baren och en specialmeny med klassiker från restaurangens historia.

Några potentiella artister som kommer uppträda är Felix Sandman, Erik Hassle, Benjamin Ingrosso och Icona Pop, alla från TEN Music Group som är med och firar Vassa Eggen. 

– Vi kommer att försöka fira hela vägen in till jul.

Vad händer härnäst?

– Nu laddar vi för tjugo år till. Skämt åsido, så vet vi inte. Vassa Eggen är vårt flaggskepp och hjärtebarn, då det är nummer ett. Vi kommer hålla på så länge det är kul. 

Firandet drar igång fredag den 1 november och avslutas med en ”Christmas special” den 20 december. 

Vassa Eggen, Birger Jarlsgatan, Stockholm, Sverige