Växtverket blir vegansk restaurang på Södermalm
Anders Ramsey är kock på Växhuset

”Vegetariskt är snart normen”

Krog 

Den veganska restaurangen Växthuset öppnar ikväll.
Enligt kökschefen Anders Ramsey är mat från endast växtriket är mycket mer än bara en trend.

ANNONS

Restaurangen Växthuset öppnar för säsongen i kväll. Restaurangen som ligger inhyst i nattklubbstemplet Under bron är inne på sitt andra år och har helt strukit animaliska produkter från menyn; inget smör ingen ost.

Kocken Anders Ramsey är ny kökschef.

– Mat från växtriket är den enda vägen att gå för mänskligheten. Det är en trend som håller på att bli norm och genomsyra samhället, säger han.

Norm. Håller vi alla på att bli vegetarianer? 

–  Vegetariskt mat har gått genom olika faser. Det som ligger närmast till hans är  70-talet och gröna vågen. Det var ganska trist vegetarisk mat: Rårivet, sönderkokt och färglöst och det är först nu vi börjar komma ur det där. Mycket draghjälp av miljöarbetet som också tagit fart. De senaste åren handlar vegetarisk mat  inte bara om djur eller hälsa utan något så allämängiltigt som vår existens på planeten. Alla i världen kommer ju inte sluta äta kött men vi kommer att inkorporera vegetarisk mat så att det inte är är en avvikande diet utan något normalt.

Fler restaurangpremiärer

På andra sidan stan öppnar även Restaurang Ilse idag. Tvärtemot Växthuset är det en restaurang vars ledstjärna tycks vara ”konceptlöst”.

Det är krögaren Jonas Wigert, ägare till Duck & Crab och restaurang BonBon som står bakom restaurangen.  Trots att den inte har ett koncept har de anlitat designern Fredrik Forsberg som bland annat designat inredningen till restaurang Svartengrens.

– Vi vill skapa en restaurang som kan leva länge, som inte är beroende av hippa trender utan istället har fullt fokus på den goda maten, säger Jonas Wigert i en kommentar.

Nya tider

 Nytt för säsongen är också ändrade öppentider. Ifjor slog Växthuset upp portarna först 20.00. Nu öppnar de 17.00 i stället i sina lokaler som är inhysta i nattklubben Under bron i Skanstull. Ambitionen är att att locka en bredare publik.
Ändå är  Under bron, där restaurangen ligger, väldig förknippat med natt-och klubbliv. 
– Ja, det stämmer. Men vi hoppas och tror att fler än de som går på klubb ska hitta hit och det vi kan göra är att servera så sjysst käk som möjligt, säger Anders Ramsey.
Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Philippe Simon öppnar delikatessbutik på Karlaplan
Krog

Franskt så det förslår på Östermalms nya deli

Krog

Stor guide: Här äter du stans bästa poké bowl

La Vecchia Signora gästspelar på Taverna Brillo
Krog

La Vecchia Signora flyttar till city

Krog

Käka Thanksgvingmiddag i Stockholm

Bar

Han startar fransk vinfest i Stockholm

Fin-falafel
Krog

Här hittar du stans bästa fin-falafel