Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lilla Vietnam ligger runt Odengatan

Cecilia Ly öppnar ny krog vid Odenplan.
Cecilia Ly öppnar ny krog vid Odenplan.

När Cecilia Ly öppnar ny vietnamesisk krog vid Odenplan blir trenden ett faktum. Kommer Stockholm få upp ögonen för mustiga soppor och vårrullar på riktigt nu?

ANNONS

Förra året var det en explosion av nya Japanska ställen i Vasastan. Nu är det Vietnams tur. Kvarteren runt Odengatan får snart två nya vietnamesiska restauranger. Den första ligger i kvarterskrogen Bankomats gamla lokaler på Odengatan och öppnar 7 mars.

– Det blir traditionell vietnamesisk mat, kanske lite åt det sydvietnamesiska hållet säger ägaren Cecilia Ly som öppnar restaurangen Eatnam med sin familj.

Med sydvietnamesiska smaker menar hon mustiga buljonger i sopporna (Phó) och mängder av färska kryddor i maten.

Vegetariskt?

– Vietnam har traditionellt mycket vegetariska rätter och flera rätter som vi serverar här går att få med tofu istället för vanligt kött.

Mycket att upptäcka

Sedan tidigare ligger både restaurangen Vietnam garden på Upplandsgatan och den populära Minh Mat på Odengatan, parallellt med Vasaparken. Läs vårt reportage från restaurangen här.

Ni är inte rädda för konkurrensen?

– Jag tror vi kompletterar varandra. På Minh Mat exempelvis bokar du bord och de har en a la carte-meny. Hos oss bokar du inte bord och kan både köpa med dig hem och sitta här. Men det finns också jättemycket rätter att upptäcka från Vietnam och det är ju bara roligt att fler får chansen att äta den maten.

Högt tempo

Dessutom är tempot viktigt. Vi Stockholmare behöver att det går fort i vardagen menar Cecilia Ly. Och för att det ska rulla på är det du som gäst beställer själv framme vid kassan.

ANNONS

– Då kan vi hålla nere priserna lite, utan att tumma på kvalitén. Det är dessutom så de flesta restauranger jobbar i Vietnam då restaurangen är ett hål i väggen. Här har vi ändå Stockholmsanpassat lite, säger Cecilia och skrattar.

Traditionellt

På andra sidan Sveavägen, i Sibirien öppnar ytterligare en vietnamesisk krog inom kort. Sen deli, som ligger på Roslagsgatan.

– Vi håller på att renovera lokalen just nu, men när det är klart  kommer vi servera traditionell vietnamesisk mat, säger ägarinnan Ngoc Weibull när vi ringer upp för att kolla läget.
 

Fakta

Ännu mer Vietnam i Vasastan

Phó bun

Adress: Tegnérgatan 19

Bun Bo Hue

Adress: S:t Eriksgatan 124

Vietnam garden

Upplandsgatan 51

Sen Deli

Roslagsgatan 43

 

Odengatan, Stockholm, Sverige