Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vilda currygrytor på ny krog i Gamla stan

Papel Kahn har en helt egen variant på bengaliska rätter. Gös passar extra bra med curry, menar han.
Papel Kahn har en helt egen variant på bengaliska rätter. Gös passar extra bra med curry, menar han.

Ren, älg och gös i bengalisk tappning på Gåsgränd 4.
Krögaren Papel Kahn vill jobba så nära naturen som möjligt.

ANNONS

Mälaren möter Meghna. Trattkantareller och vildand blandas i en makhonisås.

På Papels bengaliska meny i Gamla stan är det svenskt protein som gäller. Och kanske inte den sorten som vi tar för givet när vi går på curry-krog. Här finns strömming, gös, älg, hjort och fasan i traditionella bengaligryor och biryani.

– Jag brukade laga sådan mat hemma, till mina kompisar. När jag fick chansen att dra igång den här krogen  blev jag inspirerad att göra något helt eget, säger han.

Från Gällivare till Gåsgränd

Till den vardagsrumsstora restauranglokalen på Gåsgränd 4 kom Papel för tre månader sedan. Men till Sverige var det 30 år sedan han först anlände som asylsökande från Bangladesh. Efter det första året i norra Sverige, där han träffade människor som han fortfarande kallar sin familj, har han mer eller mindre varit Stockholm trogen.

Var du kock redan då? 

– Nej, men när man var långt hemifrån fick man lära sig att laga sin egen mat. Jag ringde en del hem till mamma för att få hjälp och när jag flyttade till Stockholm började jag jobba på Samrat of India och sedan har jag varit väldigt mycket i krogbranschen.

ingen duvunge

Förutom att ha varit köksmästare på Samrat of India och även jobbat flera år på Indian Garden, Shanti som vunnit flera krogpriser för sin mat, och varit inblandad i verksamheten ute i Slakthusområdet har han nu öppnat eget i Gamla stan.

Vad säger dina gäster om älgfärsbullar istället för tandoorikyckling? 

– De tycker att det är kul. Men på sistone har jag ändå lagt till grejer som en chicken masala och palak paneer. Gäster förväntar sig den sortens rätter när de kommer till en restaurang som den här.

ANNONS

Ett gäng bitiga karlar kliver in genom dörren och begrundar menyn i bakgrunden. Renskav i retzalasås, kan det vara något?

img_1649

Miguel till höger är Papels svenska bror, ett släktband som hängt i sedan han kom till Sverige för första gången och blev vuxenadopterad av Miguels mamma.

– Jag rekommenderar hjorten, eller kanske älg, säger Miguel som är Papels svenska bror och som också jobbar på krogen, medan han visar dem ett bord.

Bakom de nya gästerna, längst in i lokalen finns en dörr med en trappa neråt. För som alltid när man är i Gamla stan finns det källare med välvda tak och här tänkte Papel arrangera olika kulturkvällar; band kan få spela, någon kan få läsa ur en bok, eller köra stand-up.

– VI får se hur det blir. Men jag vill att det ska vara öppet för alla.

– Tack, det var jättegott hörru, lycka till med allt. Lunnchsällskapet som ger sig ut ur den vardagsrumsstora lokalen och ut på Gåsgränd igen var tydligen nöjda med krögarens tilltag.

– Tack, det var jättegott hörru, lycka till med allt.

Lunchsällskapet som ger sig ut på Gåsgränd igen var tydligen nöjda med krögarens vilda curryrätter.

Fakta

Mer svenskt på internationella fat

Tak, krogen på hotellet At Six har gjort en grej av att servera nordiska råvaror på japanskt vis.

– Japan och Sverige har väldigt lika smaker. Vi använder ättika, de använder risvinäger. Vi äter syrad fisk, sillen. De käkar syrat ris med fisk, alltså sushi. Det är ju väldigt lika smaker och tekniker, sa kocken Frida Ronge om krogen när vi intervjuade henne för ett par år sedan. 

Superkrog lockade Frida tillbaka till stan

På Aw-krogen Haq gör man tapas på svensk husmanskost. Små gjutjärnsformar med svenska klassiker i spanska storleksportioner.

Gänget bakom YUC öppnar svenskt tapasställe

Gåsgränd 4, Stockholm, Sverige