Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Vinbar på Erstagatan får en fransk granne

Béatrice Becher och Jonas Sandberg utanför sin nya krog Voisine.
Béatrice Becher och Jonas Sandberg utanför sin nya krog Voisine.

Enkel mat, kort vinlista och fransk feeling.
Vinbaren Folii får en folkligare systerkrog som öppnar i februari.

Ägarna till vinbaren Folii på Erstagatan öppnar nytt.

Krogen Voisine slår upp dörrarna i februari och för dem som hängt med ett tag är det svårt att inte tänka på baren El mundo och restaurangen Matkultur som med samma ägare lockade folk till Erstagatan för ungefär tio år sedan.

Vill vara en kvarterskrog

Båda krögarna Jonas Sandberg och Béatrice Becher understryker att det inte är samma grej, även om de två ställena såklart har ett syskonskap.

– Det vi gillade med Matkultur var att det var en kvarterskrog i den här delen av Söder, en samlingsplats för folk här och det vill vi också vara. Annars har vi inga ambitioner allt att försöka återskapa deras grej.

Nytt ljus

På Voisine har duon blåst ut inredningen och försökt ljusa upp efter resterna av en murrig burgarkrog som låg här tidigare. Dessutom har de tagit bort innertak och flyttat på väggar, berättar Beatrice som går runt i lokalen med en våt trasa medan byggarbetare går in och ut.

Det magiska som händer på en restaurang är något organiskt

Jonas Sandström

Är ni båda överens om hur det ska ut? 

– Ja, tyvärr. Det är precis som på Folii, den stora konflikten har inte kommit ännu. Jag  väntar med spänning på vad det kan bli, säger Beatrice och ler

Sedan Matkultur stängde för nästan tio år sedan har den här lokalen haft nya krogar hela tiden. Ingen har blivit långvarig. Vad gör att du tror att ni lyckas? 

– Det är enkelt. Det som har legat här tidigare har inte gjorts tillräckligt bra. Så det är mycket att leva upp till, men vi tror båda att det kommer att gå bra säger Jonas och fortsätter.

– Men det som är hopplöst att planera för är stämningen. Det magiska som händer på en restaurang är något organiskt som uppstår genom människor. Därför är det bra att allting inte är perfekt från början, så man kan växa in i lokalen.

Fransk och bonnigt på menyn

Foliis kock Sebastian Bjernalt som tidigare varit kökschef på Spritmuseum får ett större rum att arbeta i. Och eftersom både Jonas och Beatrice känner sig hemma i den frankofila gastronomin blir det franskt som gäller på menyn.

– Vi inspireras av det franska lantköket, fina råvaror som vi tar vara på för att laga någon sorts ”comfort food”. Alltså, bra mat som du kan käka varje dag, säger Jonas.

Enklare vinlista

På en kvarterskrog ska vinlistan vara rätt kort

Jonas Sandberg

Vinlistan är inte på långa vägar den samma som på vinbaren vägg i vägg.

– Vi kommer inte ta ut svängarna på samma sätt. På en kvarterskrog ska vinlistan vara rätt kort, överskådlig och tala till en bredare publik, säger Jonas.

Voisine öppnar i början av februari och ligger på Erstagatan 21

Erstagatan 21, Stockholm, Sverige