Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här är vinet grumligt – men helt naturligt

Maximilian Mellfors, ägare till vinbaren Tyge och Sessil, har fullt fokus på naturvin.
Maximilian Mellfors, ägare till vinbaren Tyge och Sessil, har fullt fokus på naturvin.

Vin som vin egentligen ska smaka – eller grumlig smörja som smakar skit? När tillsatskriget nu når vinvärlden börjar allt fler snegla mot det som kallas naturvin.
– Det smakar ju annorlunda, men det är ju det som är roligt, säger Maximilian Mellfors, ägare till vinbaren Tyge och Sessil.

ANNONS

Chefen på vinbaren Tyge och Sessil sitter vid ett bord för två. Mitt emot har en vinhandlare nyss hällt upp lite från ett av det 10-tal viner han har med sig i en liten väska som vilar vid ena stolsbenet. Maximilan Mellfors, som chefen heter, luktar, drar runt vinet i munnen och spottar ut i en liten röd hink.

Du måste ställa om
förväntningarna. Bäst
av allt är att prova
på en bar.

Maximilian Mellfors

– Jag tar trettiosex flaskor.

Men det går inte. Vinhandlaren kan bara skaka fram ungefär hälften.

”Har de planerat den här scenen?” är min första tanke.

Men tydligen är det så här det ser ut nästan jämt. Små partier viner ska testas flera gånger i veckan, åtminstone om man som på den här baren jobbar med små producenter som på ett hantverksmässigt vis gör vin i princip utan tillsatser, förklarar Maximilian.Branschen är en bluff

Anledningen till att jag åkt hit, till en bar som specialiserat sig på så kallat naturligt vin är en bok. Boken heter Chateau vadå – Det okända fusket med ditt vin (Ordfront) och författaren Mats-Eric Nilsson kan konsten att få läsaren att känna sig både dum, förvånad och nyfiken samtidigt.

ANNONS

I sin granskning av vinbranschen skriver han att merparten av vinet på Systemet mer eller mindre är bluff: Stora delar av bolagets sortiment har tillsatt jäst, socker och smakämnen som många gånger suddar ut den geografiska karaktär som vinet marknadsförs med.

Mats-Eric Nilsson, författare till boken Chateau vadå – det okända fusket med ditt vin (Ordfront).

Mats-Eric Nilsson, författare till boken Chateau vadå – det okända fusket med ditt vin (Ordfront). Foto: Johan Thornton och Pressbild

Fakta

Hallå där, Mats-Eric Nilsson

… författare till boken Chateau vadå – det okända fusket med ditt vin (Ordfront).


Efter att ha läst din bok – hur ska vi ­någonsin kunna dricka industrivin igen?

– Jag vill inte bara tala om fusk och tillsatser, utan också hjälpa läsare och konsumenter på traven att hitta nya vägar till vinet. I min bok finns många förslag på ställen dit du kan gå för att prova något annat än industrivin. Till exempel naturviner.

Men är det fusk med tillsatser, som dels är vanligt och dels är en gammal ­metod?

– Ja, ibland. I vissa fall som när producenter tar in billigt vin och säljer det som finare Châteauneuf-du-Pape-viner. Då är det ju illegalt fusk. Och det är inga småskojare som håller på så, utan stora etablerade och välrenommerade företag.

Men när det är legalt fusk då?

– Då är det ju lätt att konsumenten blir lurad. Som när producenten på flaskan målar upp en idyllisk bild av tradition och autenticitet, men har gjort ett vin som är fullt med tillsatser. Eller alla dessa hittepå­viner som verkar så äkta, men är helt okända i ursprungs­länderna.

Den informationen kan man såklart göra vad man vill med. Vinet som vi alltid druckit är väl fortfarande gott? Men om du plötsligt känner att boxarna Foot of Africa eller Chianti Tre Fratelli inte riktigt är vad de utgett sig för att vara, kanske du undrar vad du ska dricka nu då. 

Naturvin kanske?

Helt andra smaker

Men med naturviner får du vara beredd på något annat. Vin som är gjort utan tillsatser, där naturen får ha sin gång, smakar mer funk. Det som branschen tar bort som skräp finns kvar i naturvinet. Syrorna och bakterierna ger smaker vi inte alltid känner igen, förstår, eller ens uppskattar.

Dessutom är naturvinerna mycket krångligare att få tag i. Och ofta dyrare.

Så hur ska man närma sig den här världen?

– Med ett öppet sinne, säger Maximilan och spricker upp i ett leende samtidigt som han slår ut med armarna.

– Du måste ställa om förväntningarna. Bäst av allt är att prova på en bar – där kan folk förklara för dig vad du smakar på. Det smakar ju annorlunda, men det är ju det som är roligt!

På bordet står en flaska som verkligen sjunger ”naturvin”: Kapsyl, handmålad etikett och grumlig vätska. Frågan är bara: Är det rött eller rosé?

På bordet står en flaska som verkligen sjunger ”naturvin”: Kapsyl, handmålad etikett och grumlig vätska. Frågan är bara: Är det rött eller rosé? Foto: Pekka Pääkkö

Allt kan smaka skit

Naturvinet är också lite av en vattendelare. Drakar i branschen har uttryckt avsky medan det unga gardet haft lättare att ta till sig det nya. Fast behöver du välja läger? Vanliga viner och naturviner är två olika saker och kan existera sida vid sida, menar den klassiskt skolade sommeliern Anna Mellfors.

Det finns dåliga
viner och bra viner
var du än letar.

Anna Mellfors

Vi har förflyttat oss från Stureplan till Götgatsbacken och La Colline, som också bygger hela sin vinlista på naturviner.

Sommeliern Anna Mellfors nere i La Collines vinkällare på Götgatsbacken.

Sommeliern Anna Mellfors nere i La Collines vinkällare på Götgatsbacken. Foto: Pekka Pääkkö

Kunderna här är både initierade naturvinsvänner och folk som kliver in med en bestämd uppfattning om att den sortens drycker är skit. En timme senare sitter de ändå där med ett grumligt vin i glaset, berättar Anna Mellfors.

– Det är det bästa jag vet. För det är så lätt att debatten blir polariserad.  Jag menar att det finns dåliga viner och bra viner var du än letar. Så varför inte bara gilla det som är bra?

Fakta

11 favoriter med naturviner på menyn:

 1. Tyge och Sessil Vinbaren ett är ett måste för den som vill dricka naturligt vin i Stockholm och prata med den dedikerade sommeliern Maximilian Mellfors. Adress: Brahe­gatan 4, Östermalm.
 2. Spritmuseum Den ambitiösa museirestaurangen serverar hantverksviner från en minst sagt gedigen listaAdress: Djurgårdsvägen 38–40, Djurgården.
 3. Urban Deli Med vin från små producenter, där vinet dess­utom serveras på kran, lär Urban Deli locka ännu fler in i naturvinssvängen. Adress: Nytorget 4, Södermalm.
 4. Agnes Klart Kungsholmen ska få vara med på listan. Kvartersfavoriten Agnes har främst naturviner från Frankrike. Adress: Norra Agnegatan 43, Kungsholmen.
 5. Grus Grus Tranans nyöppnade vinbar har ett fint utbud av naturliga viner och dessutom ett axplock från en ”hemlig lista”. Adress: Karlbergsvägen 14, Vasastan.
 6. Café Nizza Vin har alltid haft en framträdande roll för Nizzas krögare Johan Agrell, som också driver Babettes. Det syns på vinlistan som har stort naturfokus. Adress: Åsögatan 171, Södermalm.
 7. Etolie Liten finkrog längst bort i Vasastan. Här  slänger man in naturviner i sitt hela (och halva) vinpaket som matchar den underfundiga maten. Adress: Norra Stationsgatan 51, ­Vasastan.
 8. Ambar Vill du testa vin gjort på traditionellt vis från länder som Grekland och Slovenien ska du testa Ambars orange vin. Extra kul är att de dessutom serverar japansk husmanskost här. Adress: Tomtebo­gatan 22, Vasastan.
 9. Vina Under kastanjen på Greta Garbos torg driver två systrar denna ambitiösa vinbar. Adress: Sofiagatan 2, Södermalm.
 10. La Colline Tranans systerkrog Colline­ har en grym samling natur­viner i sin källare. Rattas av sommelieren Anna Mellfors. Adress: Götgatan 29, Södermalm.
 11. 19 glas Klassiker i Vinstockholm som omfamnar det nya såväl som traditionerna så länge som det kommer från småskaliga vingårdar. Adress: Stora Nygatan 19, Stadsdel.
 12. Centan Kvarterskrog i Bagarmossen som alltid är värd en omväg, inte minst för att de satsar på naturvin. Adress: Lagaplan 5, Bagarmossen.