Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fransk vinfest på Stockholms krogar – tio ställen som firar

Här Beaujoulais noveau på krogen i Stockholm 2019
Tio ställen att ta en glas färskt vin 21 november i Stockholm.

Fira som en fransman när Beaujolais noveau släpps 21 november.

ANNONS

Den tredje torsdagen i november går startskottet. Då får man, enligt fransk lag, börja sälja Beaujolais Nouveau, det vill säga den första flaskorna av årets beaujolaisskörd. Enligt gammal sägen är 21 november den enda gången om året du kan se en fransman full på gatan.

När regnet blåser in underifrån och molnen är tjockare än Berlinmuren är det kanske inte så konstigt att vi också vill lätta upp stämningen med färskt franskt vin på stan. Så vi har gjort en guide:

 1. Balzac på Odengatan håller hårt i traditionen och även i år kör man vinfest 21 november. På med baskern och dra dit.
  Adress: Odengatan 26
 2. Savant, inte långt från Balzac slår på stora trumman: Fem vinproducenters Beaujolais att välja mellan, en fransk DJ som spelar musik och en helt ny meny. C’est la fête!
  Adress: Tegnérgatan 4
 3. Mitt emot Savant ligger nyöppnade Café Atlantique – en krog som satsar på mat och fin från atlantkusten. Då satsar man självklart på fransk.
  Adress: Tegnérgatan 11
 4. Häktet. Krogen väver in en liten beaujolaisprovning i sin vanliga repertoar och erbjuder tre olika varianter av det nya vinet under kvällen.
  Adress: Hornsgatan 82
 5. Dryck, vinbaren på Swedenborgsgatan, serverar nyskördat som enligt konstens alla regler genomgått processen macération carbonique”, en kolsyrejäsning som tar fram frukttonerna i vinet utan att få med de bittra tanninerna ifrån skalet.
  Adress: Swedenborgsgatan 1
 6. NoFo Hotel satsar man stort och har bjudit in någon som de kallar Beaujolais-kungen Niklas  som varit med och skördat på Domaine Joubert i byn Quincié-en-Beaujolais. Tydligen kan Niklas kan berätta allt som du någonsin velat veta om vinet.
  Adress: Tjärhovsgatan 11
 7. The Farm ute i frihamnen är restaurang och ölbryggeri. Men det hindrar inte dem ifrån att fixa fransk vinfest ändå. De har bjudit in experter, serverar ett par olika varianter och har dessutom fransk meny dagen till ära.
  Adress: Frihamnsgatan 26A
 8. Grus Grus, Tranans systerkrog korkar upp den 21a och slänger även upp lite fransk paté för stämningens skull.
  Adress: Karlbergsvägen 14
 9. Folii är en stans mest välkända vinbarer. Att de serverar färskt vin 21 november är kanske ingen överraskning. ”Det blir josigt värre” hälsar ägarna.
  Adress: Erstagatan 21
 10. Tyge & Sessil korkar upp en minut efter midnatt och serverar flera varianter av Beaujoulais:en.
  Adress: Brahegatan 4

Ps: Franska handelskammaren har också en vinprovning; på den asiatiskt inspirerade krogen Tak dit man kvällen till ära dragit med sig ostar från Androuet också.

 

Tyge & Sessil, Brahegatan, Stockholm, Sverige