Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Jakobsbergsgatan – stans hetaste krogstråk

På Yuc Latasians uteservering på Jakobsbergsgatan 27
Maria Hedelius (tv) och Maria Lundberg skålar på nya Yuc Latasians uteservering.

Efter Brunkebergstorg – här är ­nästa bortglömda hörn av city att få en rejäl ansiktslyftning. Under våren har västra delen av Jakobsbergsgatan fått nytt liv och förvandlats till stans nya krogstråk.

Promenaden längs Jakobsbergsgatan, från uppgången från Hötorgets tunnelbana mot Malmskillnadsgatan ner till Regeringsgatan, har under många år känts ganska ödslig.

På andra sidan Regeringsgatan har Mood-gallerian med krogar som Boqueria och Eat dragit folk, men sedan stängningen av nattklubben White Room för drygt två år sedan har nöjeslivet varit dött på den västra sidan.

Men den här våren har något hänt. Här flockas nu glada människor i solen på uteserveringarna, tillhörande gågatans nya krogar.

Yuc Latasians uteservering, Jakobsbergsgatan 27

Maria Hedelius från Nacka (till vänster) och Maria Lundberg från Örby skålar på Yuc Latasians uteservering på Jakobsbergsgatan 27. ”Det är ett trevligt område det här”, säger Maria Lundberg.

Som en bakgata i Barcelona

Under bara ett par månaders tid har Yuc Latasian, Jurekogs, Yellow och Cavabaren slagit upp dörrarna här.

Läget på gatan­
känns mycket bra.

Martin Trap, Cavabaren

– Första veckan har varit strålande trots att vi fortfarande väntar på att bygga vår uteservering. Läget på gatan känns mycket bra, det har verkligen känns som den bakgata i Barcelona vi pratade om tidigare, säger Martin Trap, en av männen bakom Cavabaren som var sist ut att öppna på gatan.

Cavabaren delar också lokal med det nyöppnade butikskonceptet The Lobby.

– Vi hoppas att det kommer att bli en plats som känns rolig och trivsam, som man inte är rädd för att gå till. Det är vår ambition, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter som äger fastigheten.

Företaget arbetar aktivt för att göra gatumiljön trevligare för både stockholmare, turister och folk som jobbar och bor här.

Fakta

Fyra färska nykomlingar på gatan

Västra delen av Jakobsbergsgatan

Den västra delen av Jakobsbergsgatan, mellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan, har fått fyra nya krogar denna vår.

  1. Yellow (kyckling) Nya restaurang Yellow drivs av den gamla Bounce-dansaren och klubbprofilen Filmon Michael. Här satsar han på en modern krogupplevelse med kyckling och rotisseri i fokus på menyn, från nytänkande kycklingrätter till klassikern hot wings. ”Jag har velat skapa ett avslappnat, roligt och intimt ställe som erbjuder det där lilla extra. Lite spänning och en hint av en ’svartklubbskänsla’”, sa Filmon Michael tidigare i år. Adress: Jakobsbergs­gatan 23A.
  2. Jureskogs (burgare) Efter att ha undersökt hamburgare i tv och skapat burgare åt McDonalds de senaste tre åren har Johan Jureskog, ägaren till köttkrogen AG och Rolfs Kök, blivit något av en hamburger­profil. Nyligen öppnade han sin första egna hamburgerrestaurang – Jureskogs – med kött från svenska mjölkkor. ”Om vi lyckas göra lika goda burgare som exempelvis Flippin’ Burgers skulle jag vara helnöjd”, sa Jureskog till Allt om Stockholm inför öppnandet. Adress: Jakobsbergsgatan 21.
  3. Yuc Latasian (Latinamerikansk asiatisk fusion) Nya Yuc Latasian är det senaste tillskottet till Yuc-familjen (första krogen ligger vid Odenplan). Här satsar man på mat med inspiration från både Mexico, Peru, Korea och Japan och förfeststämning. ”Vår barchef är minst sagt laddad inför det här. Han är nästan euforisk, sa delägaren Faje Gani för några veckor sedan. Och precis som på restaurangen vid Odenplan utlovas festlig stämning: ”Vi vill erbjuda något extra, så vi kommer att ha en del knasiga aktiviteter”, sa Faje Gani. Adress: Jakobsbergsgatan 27.
  4. Cavabaren (tapas och cava) Spansk finger food, från pata negra och chorizo till ost och pimientos de padrón, samt utvalda viner och cava till bra priser. Det är vad Cavabaren satsar på när de vill skapa känslan av en bakgata i Barcelona här i Stockholm. ”Det blir roligt att vara en del av ett nytt restaurangkvarter”, sa delägarna Martin Trap och Christos Chrysanthou inför öppnandet. Adress: Jakobsbergs­gatan 21.

 

Liknande förvandling på Brunkebergstorg

Brunkebergstorg ett stenkast bort är också en sådan plats. Sedan hotellen At Six, Hobo och Downtown Camper öppnade där har området lockat massor av folk med sina nya krogar och takterrasser. Soliga dagar ringlar kön lång utanför At Six hotellentré som leder upp till restaurang Taks takterrass.

Vi hoppas att det
kommer att bli en
plats som känns
rolig och trivsam.

Mats Hederos, AMF Fastigheter

Numera nås även den nya satsningen Stockholm Under Stjärnorna härifrån, via en gångbro.

– Vi hade våra tvivel på om Brunkebergstorg gick att omvandla till något annat än ett trist torg som alla känner sig otrygga på. Men där har det verkligen hänt grejer. Vi är förvånade över att det har gått så fort, säger Mats Hederos.

”Det här är bara början”

Och för Jakobsbergsgatan är det här bara början, fortsätter han.

– De närmsta åren kommer det förhoppningsvis bli ännu bättre. Man får ta tillfället i akt när hyresgäster flyttar ut och se om man kan göra det ännu trevligare. Det är det stadsutveckling handlar om.

Jakobsbergsgatan, Stockholm, Sverige