Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Krögaren: Eriks Gondolen kommer att få komma tillbaka

Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Gondolen.
Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Gondolen.

Eriks Gondolen kommer att flytta tillbaka efter att fastigheten renoverats, säger restaurangens ägare, Anna Lallerstedt.
2021 stänger finkrogen men när man kan komma tillbaka till Slussen är oklart.

ANNONS

Atrium Ljungberg har sagt upp hyresavtalet för Eriks Gondolen i Katarinahissen. I Hyresnämnden har Eriks Gondolen ansökt om hjälp med att medla för bedömning av storlek på ersättning och uppskov med att flytta från lokalen.

I ansökan skriver Eriks Gondolen att restaurangen inte kan acceptera att hyresavtalet sägs upp och att tvingas flytta inom ett år betyder att verksamheten i praktiken måste upphöra. 

Haft samtal med fastighetsägaren

Från restaurangens ägare Anna Lallerstedt under fredagen låter det annorlunda. Anna Lallerstedt säger att hon under fredagsmorgonen har pratat med Atrium Ljungberg och att hon nu ser det som att det kommer att gå och lösa tvisten.

Kommer ni att komma överens?

– Absolut, vi har extremt bra samarbete, vi har ingen tvist sinsemellan, vi har kontinuerlig kontakt. Vi kommer att avtala ett nytt hyresavtal.

På frågan varför restaurangen har gjort en ansökan om medling av en tvist med fastighetsägaren hos Hyresnämnden, svarar Anna Lallerstedt:

– Det är ren formalia som vi måste skriva, vi kommer att finnas kvar. På grund av säkerhetsskäl kommer vi att behöva stänga en period, mer än ett år, därför behöver vi omförhandla hyresavtalet.

Enligt Hyresnämnden är det en missuppfattning att en hyresgäst, i det här fallet Eriks Gondolen, är skyldig att anmäla en hyresuppsägning till Hyresnämnden.

Handlar det som i det här fallet om en ombyggnad av en fastighet är det hyresvärdens uppgift att ange skäl för en flytt. Hyresgästen behöver inte bekymra sig.

ANNONS

Hyresvärden: ”Ett gott samarbete”

I en skriftlig kommer skriver Mattias Celinder, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg, att Atrium Ljungberg har ett ”gott samarbete” med Eriks Gondolen, och att parterna har en ”gemensam ambition att finna bra lösningar för båda parter både i närtid och långsiktigt.”

Enligt Anna Lallerstedt kommer restaurangen att behöva stänga tillfälligt från januari 2021.

Letar tillfälliga lokaler

När restaurangen kan flytta tillbaka till Katarinahissen är oklart:

– Så långt har vi inte kommit, vi har inget datum för återöppning.

För närvarande sitter restaurangen i förhandlingar med Atrium Ljungberg om tillfälliga lokaler. Vart restaurangen ska flytta kan Anna Lallerstedt inte svara på:

– Det håller vi på att jobba med.

Parallellt med den här processen pågår en skadeståndsprocess mellan Eriks Gondolen och Stockholms stad där restaurangen stämt staden på 42,6 miljoner kronor för minskade intäkter på grund av Slussens ombyggnad. En huvudförhandling mellan parterna planeras i Mark- och miljödomstolen om drygt ett halvår, i april 2020.

Eriks Gondolen, Stadsgården, Stockholm, Sverige