Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nya krogtrenden: Spriten först, maten sen

Hantverket är en av krogarna som satsar på sprit till maten.
Hantverket är en av krogarna som satsar på sprit till maten.
Nathalie Haglund på Pharmarium fluffar till molnet till en rainmaker.
Nathalie Haglund på Pharmarium fluffar till molnet till en rainmaker.

En vind med rökiga, beska och ­syrliga eftersmaker drar över Stockholm.
Sprit och cocktails till maten blir allt vanligare på stans krogar – vissa erbjuder till och med mat som ska passar bra till drinken, i  stället för tvärtom.

ANNONS

Stefan Ekengren är kökschef på restaurang Hantverket. Sedan en tid tillbaka har de slagit upp ett spritbord i matsalen, åtta platser där gäster serveras fem cocktails, var och en parad med varsin mindre maträtt.

– Jag måste ärligt talat säga att jag är överraskad, jag trodde inte att konceptet skulle vara så intressant för folk som det verkar vara eller att drinkar till mat skulle vara något stort, men man märker­ ju att det är någon sorts trend nu, säger Stefan Ekengren.


Peters genidrag: Köra vodka i en ombyggd bubbelmaskin

 


Att sänka en fyra dövar bara smaklökarna.

Claes Wernersson

Hantverkets bartender Oscar Rodriguez ler när han hör att vi även ska -besöka Penny & Bill på Grev Turegatan.

– Alltså… Deras grej är ju som vårt spritbord – fast ett helt ställe byggt på den idén, säger han.

Fakta

Krögarnas bästa bar- och drinktips:

Bloody Mary på Bar Hommage (Krukmakargatan 22, Södermalm) ”Ola på Bar Hommage gör en förjävla bra Bloody Mary”, säger ­Nathalie Haglund, barchefen på Pharmarium i Gamla stan.

Negroni på Linje Tio (Hornsbruksgatan 24, Södermalm) ”Negronin på Linje Tio är svår­slagen”, säger Göran Westin, souschef på Sprit­museum.

Manhattan på Tweed (Lilla Nygatan 5, Gamla stan) ”Man ska absolut pröva en Manhattan hos gänget på Tweed”, säger Johan Evers, bartender på gastrobaren Penny & Bill.

Johan Evers, Penny & Bill

Bakom baren på Penny & Bill syns en djupt koncentrerad ­Johan Evers. Foto: Christian Johansson

Matbitar till drinken

I februari öppnade stjärnbartendern Johan Evers gastrobaren Penny & Bill. Väl inne får vi kontakt med två gäster
i 25-årsåldern, de undrar ifall vi hört om ”foodtailsen”.

–  Som en schysst matbit till din drink, i  stället för att du erbjuds en drink till maten, säger den ena och kompisen nickar entusiastiskt.

Johan Evers vill vara noga med att de jobbar hårt med att både maten och drycken ska vara av högsta kvalité. Menyn inleds med maträtter och foodtails – sen följer en drinklista av bibliska mått, sida efter sida med drycker – ordnade från lätta och fruktiga varianter till tyngre och rökigare pjäser.

–  Sveriges alla bartenders är svaret på varför drinkkulturen växt så mycket, tror jag. Alla som brinner för att servera riktigt bra drinkar, säger Johan Evers.

Drinken smakar regn

Ett annat ställe som trots ett gediget kök är mest känt för drinkutbudet är Pharmarium i Gamla stan. Sen ett par år tillbaka har de varit något av stans kronjuvel vad gäller originella blandningar – eller vad sägs om en Rainmaker, en drink på gulbeta och O.P. Andersson, toppad med rökt sockervadd som formas till ett åskmoln?

– Vi har många gäster som både äter och dricker, men jag tror att många kommer hit framför allt för att bli ”wow”-ade, de vill kunna gå till sina kompisar efteråt och säga ”De har helt galna drinkar”, säger barchefen Nathalie Haglund.

”En motreaktion”

Men är det så enkelt som att drinkar är häftiga – eller varför dyker den här trenden upp nu?

Svenska dryckesakademiens ordförande Claes Wernerson har en teori om de högprocentiga brygdernas återkomst.

Fakta

”Polacker har alltid druckit vodka till maten”

Carolina Catenacci driver den polska restaurangen Piast i Vasastan.

Carolina Catenacci driver den polska restaurangen Piast i Vasastan.

Har ni märkt av ­trenden med sprit till mat?
– Nja. Vi serverade polsk ”hipster-öl” ett litet tag och då kom vissa ölnördar. Annars har vi inte märkt något särskilt, säger Carolina Catenacci och ser oförstående ut.

Ni rekommenderar vodka till maten, varför?
– Det har vi alltid gjort. Om man äter mycket fet mat är det nästan nödvändigt att ta ett glas för att det ska sjunka ned.

Är det viktigt vilken sorts sprit som serveras till maten?
– Vi är ju inte så skitnödiga att vi rekommenderar en viss vodka till en viss maträtt. Polacker har alltid druckit vodka till maten men vi har aldrig varit raffinerade direkt.

Claes Wernerson, ordförande­ i dryckes­akademien. Foto: PRIVAT

Claes Wernerson, ordförande­ i dryckes­akademien. Foto: PRIVAT

– Sprit har fått ta väldigt mycket stryk de senaste decennierna, och blivit- förknippad med alla destruktiva beteenden. Då är det naturligt att det kommer en slags motreaktion på det, där man vill lyfta allt det positiva med de här dryckerna, säger han och fortsätter:

– Sprit kan vara en fantastiskt smakbärare och plocka fram andra smaker – om man dricker med måtta. Att sänka en fyra dövar bara smaklökarna.

Mjölk nästa grej?

Och kanske är det inte bara vin, öl och drinkar vi kommer att se i fram-tidens restaurangmenyer. Claes Wernerson har exempel på hur restauranger börjat tänka utanför de traditionella -ramarna när det gäller samspelet -mellan mat och dryck.

– Restaurang Fäviken har numera mjölk på dryckesmenyn, och till vissa rätter, som en klassisk biff Lindström, är den faktiskt ett oslagbart dryckes-alternativ.

Pharmarium, Stortorget, Stockholm, Sverige